Statystyka
Aneyh: Oczekiwanie studentów pewnej uczelni na temat ich rocznego dochodu po ukończeniu studiów ma
rozkład normalny o parametrach N(100000; 25000). Przeprowadzono badanie na próbie 1000
studentów w Polsce. Obliczyć prawdopodobieństwo, że średnie oczekiwane dochody uczestniczących
w badaniu są większe lub równe wielkości 89732.
Próbowałem to zadanie zrobić tak:
śrX − średnia arytmetyczna
śrX: N(100000; 25000/
√1000) = N(100000; 250
√10)
P(śrX≥89732)=P(U≥(89732−100000)/250
√10)=P(U≥−12,99)
Prawdopodobieństwo wyjdzie 0, więc myślę że gdzieś popełniłem błąd
8 kwi 16:08
wredulus_pospolitus:
Pierwszy błąd:
√250 000 = 500
| | 89'732 − 100'000 | |
Chcemy obliczyć P(X ≥ 89732) = 1 − P(X ≤ 89732) = 1 − Φ( |
| ) = |
| | 500 | |
| | −10'268 | |
= 1 − Φ( |
| ) = .... ciągnij dalej |
| | 500 | |
8 kwi 16:13
Aneyh: Odchylenie standardowe jest równe 25000
8 kwi 16:15
wredulus_pospolitus:
no to:
√25 000 = 50√10 <−−− nadal błąd masz u siebie
8 kwi 16:25
Aneyh: A czy mógłbyś mi napisać, z jakiego wzoru korzystasz?
Ja użyłem zależności, że dla X: N(m, σ) i znanego σ, śrX: N(m, σ/√n) Czy użyłem złego
rozkładu?
8 kwi 16:29
wredulus_pospolitus:
Wykonałem STANDARYZACJĘ rozkładu normalnego (zejście z N(100'000 ; 25'000) na N(0;1) ) w celu
skorzystania z tablic rozkładu N(0;1)
8 kwi 16:31
Aneyh: Ja na zajęciach korzystałem ze standaryzacji postaci (X − m)/σ. Skąd bierze się ten pierwiastek
z odchylenia standardowego?
8 kwi 16:33
Aneyh: W sumie to czy nie korzystam źle z tego wzoru? Mam podany rozkład dla populacji, a podstawiam
go w miejsce niewiadomych z próby? Czy mam rację? Czy jednak źle to interpretuję?
8 kwi 16:46
wredulus_pospolitus:
Przecież:
σ
2 = 25'000 −−−> σ =
√25000 = 50
√10 
Tak ... dokładnie z tego korzystasz. Po prostu źle wyznaczyłaś σ.
8 kwi 16:48
Aneyh: Ok, dziękuję
8 kwi 16:56