stero
tom: W ostrosłupie ABCS spodkiem wysokości ostrosłupa SO jest punkt O, który jest punktem przecięcia
dwusiecznej kąta ABC i wysokości AD podstawy ABC ostrosłupa. Oblicz objętość ostrosłupa
wiedząc, że AB=15 AC=13 BC=14 BS=10.5
8 kwi 15:50
a7:

z tw. cosinusów cos α=3/5 z jedynki tryg. sinα=4/5
PΔABC=84 h=12
z tw. o dwusiecznych
y=4,5
|CD| z tw Pitagorasa |CD|=5 |BD| =9
|OB| z tw. Pitagorasa dla trójkąta ODB |OB|=
√101,25=9
√5/2
|OS| z tw. Pitagorasa dla trójkąta OBS |OS|=3
V=1/3*P
p*H=1/3*84*3=84
8 kwi 22:34