ciagi
zadanko: Trzy wyrazowy ciag (a,b,c) o wyrazach dodatnich jest arytmetyczny, natomiast ciag
| | 7 | | 1 | | 2 | |
( |
| , |
| , |
| ) jest geometryczny.Oblicz iloraz ciagu geom. |
| | a+b+2c | | b | | 9a | |
a−r,a,a+r −>c.arytm
...
a(22a+9r) = 0
| | −9 | |
a=0(odpada,bo trzeci wyraz c.geom nie istnialby),a= |
| r |
| | 22 | |
No i tam potem wstawiam i dziele.
Jest ok?
8 kwi 14:05
ICSP: czym jest "a" ?
8 kwi 14:07
wredulus_pospolitus:
jednak uwaga .... użył był raczej b−r , b , b + r jako zapis elementów z ciągu
arytmetycznego
bo tak masz 'kolizję' oznaczeń ('a' z końca zadania, nie jest tym samym co 'a' z treści
zadania)
8 kwi 14:09
ICSP: no i taka kolizja oznaczeń spowodowała, ze nie podstawił pod a wartości a − r w ostatnim
równaniu.
8 kwi 14:10
8 kwi 14:10
wredulus_pospolitus:
także wydaje się źle wymnożone
w ciągu geometrycznym:
| 7 | | 2 | | 14 | |
| * |
| = |
| <−−− na pewno w mianowniku będzie coś |
| 4b + r | | 9b − r | | (4b + r)(9b−r) | |
r
2, którego u Ciebie brakuje
8 kwi 14:11
Jerzy:
Nie było wpisu.
8 kwi 14:12
zadanko: aa tak tak trafna uwaga,nie zapisalem zamiast 'a' a−r.Dziekuje
8 kwi 14:20
zadanko: a przypadkiem nie 2b = a+c? i b2 = ac?
8 kwi 14:21
Jerzy:
Oczywiście 2b = a + c ( pomyłka ) . Drugi wzór zapisany dobrze.
8 kwi 14:23