dx | ||
∫ | wiem, że mogę zwinąć mianownik do postaci 1−(x−2)2 i łatwo wyliczyć | |
√−x2+4x−3 |
t2+3 | ||
z wyliczenia pierwiastków mam x=1 v x= | ||
t2+1 |
−4t | ||
różniczkuję stronami z jednego wychodzi dx=0 , a z drugiego dx= | dt | |
(t2+1)2 |
√−x2+4x−3 | ||
po długich rachunkach otrzymałem √−x2+4x−3+2arctg | − | |
x−1 |
−2dt | ||
∫ | = −2arctg(t) | |
1+t2 |
[−3+4 x−x2]1/2 | ||
= −2 arctg[ | ] + C | |
(−1+x) |
1 | |
√−(−3+x) (−1+x) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |