Własności prawdopodobieństwa
Layla: Niech A,B⊂Ώ. Oblicz P(A'uB) i P(A\B), jeśli wiadomo, że P(A)=23, P(B')=34 oraz
P(AuB)=34
Odp powinno wyjść: P(A\B)=23, P(A'uB)=12
Niech A,B⊂Ώ. Oblicz P(A'\B), jeśli wiadomo, że AuB jest zdarzeniem pewnym oraz
P(A)=P(B)=3P(AnB)
Odp powinno wyjść: P(A'\B)=23
Dane są zdarzenia A,B⊂Ώ takie, że P(B)≥0. Wykaż, że:
P(A\B)≥P(A)+P(B)−1P(B)
8 kwi 13:09
Layla: | | 2 | | 3 | | 3 | |
P(A)= |
| P(B')= |
| P(AuB)= |
| |
| | 3 | | 4 | | 4 | |
8 kwi 13:12
wredulus_pospolitus:
3) Trudno udowodnić coś co NIE JEST prawdą.
Tam powinno być P(A
|B)
8 kwi 13:19
wredulus_pospolitus:
sprawdź w poprzednich podpunktach czy masz na pewno P(A\B) czy może jednak P(A|B)
8 kwi 13:22
ite: zad. 1 wykorzystaj wzór
P(A\B) = P(A∪B) − P(B)
8 kwi 13:23
wredulus_pospolitus:
i uzupełnienie do zad 1:
oraz ze wzoru P(A' u B) = 1 − P(A\B)
8 kwi 13:26
Layla: Masz rację, ma być P(A|B)
8 kwi 13:27
wredulus_pospolitus:
zad 2.
| | 3 | | 1 | |
Więc wiemy, że P(AuB) = 1 ; P(A) = P(B) = |
| ; P(AnB) = |
| |
| | 5 | | 5 | |
P(A'\B) = P(A'nB') = 1 − P(AuB) więc raczej nie chodziło tutaj o P(A'
\ B)
8 kwi 13:28
ite: Rzeczywiście przy tych danych, jeśli jest różnica (A\B), to wyniki się nie zgadzają. Ale to już
zmartwienie autora.
8 kwi 13:30
Layla: Chyba tak, bo ja sobie popatrzyłam na to jak na P(A'\B) i liczyłam to i mi właśnie wynik nie
wychodził
P(A\B)= P(A)−P(B)

?
8 kwi 13:32
wredulus_pospolitus:
Zacznijmy od tego ... pisząc znak
\ myślisz o znaku \ czy o znaku |

Bo P(A\B) i P(A|B) to CAŁKOWICIE inne prawdopodobieństwa

Dodatkowo:
P(A\B) = P(A) − P(B) to jest BZDUUUURA
8 kwi 13:34
Layla: To w takim razie jak wygląda P(A\B) mówimy o \ znaku
8 kwi 13:35
wredulus_pospolitus:

P(A\B) = P(
zielonego obszaru) = P(A) − P(A n B)
P(A\B) = P(
zielonego obszaru) = P(A u B) − P(B)
Przykładowe sposoby zapisania
8 kwi 13:38
Layla: To w sumie, ma sens.
Dziękuje
Teraz spróbuję to sobie przeliczyć.
A jeszcze jedno pytanie jak mam w zapisie znak | to co to znaczy. Jaką część zbiorów mam wziąć?
8 kwi 13:42
wredulus_pospolitus:
| uzwamy w przypadku prawdopodobieństwa
warunkowego
8 kwi 13:43
Layla: Ok,
a zadanie 3 przy zapisie P(A|B) potrafisz udowodnić?
8 kwi 13:44
wredulus_pospolitus:
| | P(A) + P(B) − 1 | | P(AuB) + P(AnB) − 1 | | 1 + P(AnB) − 1 | |
P = |
| = |
| ≤ |
| = |
| | P(B) | | P(B) | | P(B) | |
Zastosowany został wzór:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB) a raczej tenże wzór ale w postaci:
P(AuB) + P(AnB) = P(A) + P(B)
8 kwi 13:47
wredulus_pospolitus:
A także skorzystaliśmy z 'oczywistej oczywistości'
czyli, że P(AuB) ≤ 1
8 kwi 13:47
wredulus_pospolitus:
Matura rozszerzona czy podstawowa
8 kwi 13:48
Layla: Rozszerzona ale prawdopodobieństwo dla mnie to czarna magia. Nie ma gorszego działu
8 kwi 13:50
wredulus_pospolitus:
Wielu osobom prawdopodobieństwo stwarza problemy, ale nie dlatego że jest to 'trudniejszy'
dział, co wymaga od ucznia niestety myślenia kombinatorycznego.
Zasmucę Cię jeszcze tym − że te zadania tutaj były de facto opierały się o logikę i zbiory.
Jeżeli poważnie podchodzisz do matury i chcesz się nauczyć rozwiązywać zadania z
prawdopodobieństwa, to mogę Ci podać kontakt na discordzie gdzie każdego dnia siedzimy (wraz z
paroma maturzystami) i przerabiamy zadania.
8 kwi 13:57
Layla: W sumie poproszę o ten kontakt.
8 kwi 14:01
wredulus_pospolitus:
Brzydalos#5694
8 kwi 14:03