matematykaszkolna.pl
Własności prawdopodobieństwa Layla: Niech A,B⊂Ώ. Oblicz P(A'uB) i P(A\B), jeśli wiadomo, że P(A)=23, P(B')=34 oraz P(AuB)=34 Odp powinno wyjść: P(A\B)=23, P(A'uB)=12 Niech A,B⊂Ώ. Oblicz P(A'\B), jeśli wiadomo, że AuB jest zdarzeniem pewnym oraz P(A)=P(B)=3P(AnB) Odp powinno wyjść: P(A'\B)=23 Dane są zdarzenia A,B⊂Ώ takie, że P(B)≥0. Wykaż, że: P(A\B)≥P(A)+P(B)−1P(B)
8 kwi 13:09
Layla:
 2 3 3 
P(A)=

P(B')=

P(AuB)=

3 4 4 
8 kwi 13:12
wredulus_pospolitus: 3) Trudno udowodnić coś co NIE JEST prawdą. Tam powinno być P(A|B)
8 kwi 13:19
wredulus_pospolitus: sprawdź w poprzednich podpunktach czy masz na pewno P(A\B) czy może jednak P(A|B)
8 kwi 13:22
ite: zad. 1 wykorzystaj wzór P(A\B) = P(A∪B) − P(B)
8 kwi 13:23
wredulus_pospolitus: i uzupełnienie do zad 1: oraz ze wzoru P(A' u B) = 1 − P(A\B)
8 kwi 13:26
Layla: Masz rację, ma być P(A|B)
8 kwi 13:27
wredulus_pospolitus: zad 2.
 3 1 
Więc wiemy, że P(AuB) = 1 ; P(A) = P(B) =

; P(AnB) =

5 5 
P(A'\B) = P(A'nB') = 1 − P(AuB) więc raczej nie chodziło tutaj o P(A' \ B)
8 kwi 13:28
ite: Rzeczywiście przy tych danych, jeśli jest różnica (A\B), to wyniki się nie zgadzają. Ale to już zmartwienie autora.
8 kwi 13:30
Layla: Chyba tak, bo ja sobie popatrzyłam na to jak na P(A'\B) i liczyłam to i mi właśnie wynik nie wychodził P(A\B)= P(A)−P(B) ?
8 kwi 13:32
wredulus_pospolitus: Zacznijmy od tego ... pisząc znak \ myślisz o znaku \ czy o znaku | Bo P(A\B) i P(A|B) to CAŁKOWICIE inne prawdopodobieństwa Dodatkowo: P(A\B) = P(A) − P(B) to jest BZDUUUURA
8 kwi 13:34
Layla: To w takim razie jak wygląda P(A\B) mówimy o \ znaku
8 kwi 13:35
wredulus_pospolitus: rysunek P(A\B) = P(zielonego obszaru) = P(A) − P(A n B) P(A\B) = P(zielonego obszaru) = P(A u B) − P(B) Przykładowe sposoby zapisania
8 kwi 13:38
Layla: To w sumie, ma sens. Dziękuje Teraz spróbuję to sobie przeliczyć. A jeszcze jedno pytanie jak mam w zapisie znak | to co to znaczy. Jaką część zbiorów mam wziąć?
8 kwi 13:42
wredulus_pospolitus: | uzwamy w przypadku prawdopodobieństwa warunkowego
 P(A n B) 
P(A | B) =

P(B) 
8 kwi 13:43
Layla: Ok, a zadanie 3 przy zapisie P(A|B) potrafisz udowodnić?
8 kwi 13:44
wredulus_pospolitus:
 P(AnB) 
L =

P(B) 
 P(A) + P(B) − 1 P(AuB) + P(AnB) − 1 1 + P(AnB) − 1 
P =

=

=
 P(B) P(B) P(B) 
 P(AnB) 
=

= L
 P(B) 
Zastosowany został wzór: P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB) a raczej tenże wzór ale w postaci: P(AuB) + P(AnB) = P(A) + P(B)
8 kwi 13:47
wredulus_pospolitus: A także skorzystaliśmy z 'oczywistej oczywistości' czyli, że P(AuB) ≤ 1
8 kwi 13:47
wredulus_pospolitus: Matura rozszerzona czy podstawowa
8 kwi 13:48
Layla: Rozszerzona ale prawdopodobieństwo dla mnie to czarna magia. Nie ma gorszego działu
8 kwi 13:50
wredulus_pospolitus: Wielu osobom prawdopodobieństwo stwarza problemy, ale nie dlatego że jest to 'trudniejszy' dział, co wymaga od ucznia niestety myślenia kombinatorycznego. Zasmucę Cię jeszcze tym − że te zadania tutaj były de facto opierały się o logikę i zbiory. Jeżeli poważnie podchodzisz do matury i chcesz się nauczyć rozwiązywać zadania z prawdopodobieństwa, to mogę Ci podać kontakt na discordzie gdzie każdego dnia siedzimy (wraz z paroma maturzystami) i przerabiamy zadania.
8 kwi 13:57
Layla: W sumie poproszę o ten kontakt.
8 kwi 14:01
wredulus_pospolitus: Brzydalos#5694
8 kwi 14:03