matematykaszkolna.pl
Statystyka Zakręcooona:3: Na pewnej małej skoczni narciarskiej czołowi zawodnicy uzyskali następujące odległości: Stoch − 101, Kobayashi − 97, Kraft − 95. Na skoczni mamuciej wyniki były następujące: Kubacki − 121, Kraft − 117, Kobayashi − 115. Jak widać nasi górą emotka. Pytanie brzmi, który ze skoczków: Stoch czy Kubacki wypadł lepiej? Wg mnie nie mogę tutaj tego obliczyć, ponieważ nie znam rozkładu obu skoczni oraz fakt, że skakali na różnych stoczniach, które nie są równe. Czy dobrze myślę, że zadanie jest "płapką"?
8 kwi 12:49
ford: Dobrze myślisz − oczywiście Stoch górą na mamucie to skacze się aktualnie po 200m emotka te 121m oznacza że Kubacki wyklepał bulę
8 kwi 12:54
Zakręcooona:3: Dziękuję Bardzo ford! emotka
8 kwi 13:08
wredulus_pospolitus: Nie do końca dobrze myślisz ... ponieważ masz informacje że jeden skakał na małej skoczni, drugi na mamuciej. Z tą informacją możesz zobaczyć jaki jest przepis co do minimalnego punktu K dla skoczni mamuciej, jaki jest maksymalny punkt K na małej skoczni i na podstawie tego wykazać, że Stoch lepiej się zaprezentował
8 kwi 13:41
Zakręcooona:3: wreduluspospolitus − jeśli bym miała bazować tylko na danych z zadania to jest to niemozwie. Dobrze myślę?
8 kwi 13:55
wredulus_pospolitus: Nie do końca ... bo nie wykorzystujesz WSZYSTKICH danych z zadania (czyt. informacji o typie skoczni). Co prawda − w zadaniu nie ma podanej informacji jaki jest punkt K danych skoczni bądź jakie są wytyczne do punktu K na małej i mamuciej skoczni, jednak powyższe rozumowanie powinno być przeprowadzone, a przynajmniej wskazane.
8 kwi 14:00