ciąg arytmetyczny
Magda: Dany jest ciąg arytmetyczny, którego: suma a20 i a22 i a24 i a26 i a28 jest
równa 180. Oblicz wyraz a26 tego ciągu.
Do tej pory wyliczyłam z wzoru na sumę że
5a1+115r=180 /5
a1+23r=36 ⇒ a24=36
jak z tego przejść do wyliczenia a26?
Z góry dziękuję za pomoc!
8 kwi 12:19
ICSP: nie da się.
Można jedynie obliczyć a24
8 kwi 12:21
Magda: ok. czyli tak jak myślałam brak dodatkowych danych i coś tu jest nie tak

dzięki!
8 kwi 12:22
a7:
a26= ?
a20+2r=a{24}=36 czyli 2r=36−a20 czyli 16r=288−8a20
a{20}+a20+2r+36+a20+6r+a20+8r=180
4a20+16r=180−36
4a20+288−8a20=142
a{20}=36,5
r=−0,25
a26=35,75
8 kwi 15:15
ABC:
a7 a jak wezmę ciąg stały równy 36, który jest arytmetyczny i dla którego a
26=36 ?
a jak wezmę ciąg gdzie wyrazy zaczynając od dwudziestego co dwa są takie
0,18,36,54,72 , to a
26=54
i mogę jeszcze inne wymyślać z innym a
26
8 kwi 15:54
a7: tak, ech ...
8 kwi 16:05
ICSP: he he
8 kwi 16:06