Wykaż, że funkcja jest malejąca
Anetka: Dana jest funkcja f(x) = x2 + bx + (a – 1), określona w zbiorze liczb rzeczywistych.
Wykaż na podstawie definicji, że jeśli b = 6 i a ∊ R, to funkcja f jest malejąca
w przedziale (–∞, –3). Bardzo proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak to zrobić
8 kwi 10:32
ICSP: Proponuję zacząć od zapoznania się z definicją funkcji malejącej.
8 kwi 10:58
Anetka: Dziękuję! Właśnie udało mi się rozwiązaćzadanie!
8 kwi 11:01
ICSP: łatwo poszło
8 kwi 11:02
PW: f(x) = x2 + 6x + (z − 1.
Weźmy x1 < x2 należące do (−∞, −3).
f(x1) − f(x2) = x12 + 5x + (a − 1) − (x22 + 6x2 + (a − 1)) =
x12 − x22 + 6(x1 − x2) = (x1 − x2)(x1 + x2) + 6(x1 − x2) =
= (x1 − x2) (x1 + x2 + 6)
Pierwszy czynnik jest ujemny, bo wzięliśmy x1 < x2. Drugi czynnik jest ujemny, bo
x1 < −3
x2 < −3,
a więc
x1 + x2 < − 6.
Oznacza to, że iloczyn (x1 − x2) (x1 + x2 + 6) jest dodatni.
Pokazaliśmy, że
f(x1) − f(x2) > 0 dla x∊(−∞, −3),
a to oznacza, że funkcja f jest malejąca na tym przedziale.
8 kwi 11:06
PW: Anetko, jesteś wielka. Tylko definicję poznać i już...
8 kwi 11:07
PW: Korekta
W pierwszym wierszu z 11:06 powinno być (a − 1) zamiast (z −1. Klawisze mi się mylą, bo źle
widzę.
8 kwi 11:11