Liczby
Szkolniak: Suma cyfr pewnej liczby pięciocyfrowej wynosi 14. Gdy zamienimy miejscami cyfrę tysięcy z cyfrą
jedności, to otrzymana liczba nie zmieni się. Ile jest takich liczb?
Liczba jest postaci: 10000a+1000b+100c+10d+e
Suma cyfr równa 14 → a+b+c+d+e=14
Po zamienieniu miejscami:
10000a+1000e+100c+10d+b=10000a+1000b+100c+10d+e
999e=999b
e=b
Dochodzę do momentu: a+c+d+2e=14 − jakaś podpowiedź co mogę dalej zrobić?
7 kwi 01:27
wredulus_pospolitus:
Ja bym to zrobił 'na chama' (bo nie widzę innej możliwości):
wypisał wszystkie możliwe 'zestawy' dla różnych e < 7
e = 6 −>
0,0,2 ; 0,1,1
e = 5 −>
0,0,4 ; 0,1,3 ; 0,2,2 ; 1,1,2
e = 4 −>
0,0,6 ; 0,1,5 ; 0,2,4 ; 0,3,3 ; 1,1,4 ; 1,2,3 ; 2,2,2
e = 3 −>
0,0,8 ; 0,1,7 ; 0,2,6 ; 0,3,5 ; 0,4,4 ; 1,1,6 ; 1,2,5 ; 1,3,4 ; 2,2,4 ; 2,3,3
e = 2 −>
0,1,9 ; 0,2,8 ; 0,3,7 ; 0,4,6 ; 0,5,5 ; 1,1,8 ; 1,2,7 ; 1,3,6 ; 1,4,5 ; 2,2,6 ; 2,3,5 ; 2,4,4 ;
3,3,4
e = 1 −>
0,3,9 ; 0,4,8 ; 0,5,7 ; 0,6,6 ; 1,2,9 ; 1,3,8 ; 1,4,7 ; 1,5,6 ; 2,2,8 ; 2,3,7 ; 2,4,6 ; 2,5,5 ;
3,3,6 ; 3,4,5 ; 4,4,4
e = 0 −>
0,5,9 ; 0,6,8 ; 0,7,7 ; 1,4,9 ; 1,5,8 ; 1,6,7 ; 2,3,9 ; 2,4,8 ; 2,5,7 ; 2,6,6 ; 3,3,8 ; 3,4,7 ;
3,5,6 ; 4,4,6 ; 4,5,5
podzielić teraz wszystkie na 'grupy' które mają taką samą liczbę permutacji:
a) 3! = 6
b) 2!*2! = 4
c) 3
d) 2
e) 1
i wykonać odpowiednie obliczenia
7 kwi 01:55
Maciess: a nie może być zerem
7 kwi 01:59
wredulus_pospolitus:
Maciess ... zdaję sobie z tego sprawę ... dlatego mamy grupę (b) oraz grupę (e), czyli:
w (b) będzie m.in. zestaw 0,1,3 czy też 0,3,5, itd.
w (e) będzie 0,0,2 ; 0,0,4 ; 0,0,6 ; 0,0,8 (ale także 2,2,2 i 4,4,4)
7 kwi 02:08
wredulus_pospolitus:
i grupę (d) także mamy po to by 'umieścić' tam układy z cyfrą '0' (czyli zestawy 0,1,1 ;
0,2,2 ; itd.)
7 kwi 02:10
wredulus_pospolitus:
O ile jeszcze dla e ≥ 3 widzę sposób aby to zrobić kombinatorycznie bez konieczności
wypisywania de facto każdego możliwego zbioru liczb, o tyle dla e < 3 sprawa się mocno
komplikuje (przynajmniej w podejściu które robiłbym dla e ≥ 3 )
7 kwi 02:13
Szkolniak: wredulus mógłbym się jeszcze poradzić?
W grupie (a) mamy permutację 3!=6 a to tyczy się wszystkich zestawów trójek, w których każda
cyfra jest inna − czyli liczymy ile dokładnie takich zestawów jest i mnożymy razy 6?
I tak dalej z innymi grupami?
7 kwi 15:54
wredulus_pospolitus:
(a) trzy różne cyfry (żadna nie jest 0)
(b) trzy różne cyfry (z czego jedna jest 0 −−− więc nie może być na pierwszym miejscu)
(c) dwie różne cyfry (żadna nie jest 0)
(d) dwie różne cyfry (pojedyncze jest 0)
(e) dwie różne cyfry (podwójne jest 0) LUB trzy jednakowe cyfry
7 kwi 16:01
Szkolniak: Super, o to mi chodziło, dzięki wielkie
7 kwi 16:13