Funkcja
Chila: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej wiedząc że największa wartość tej
funkcji w przedziale <−9; −8> jest równa 12 najmniejsza wartość tej funkcji w
przedziale <−3; −2> jest równa −3 oraz że największy przedział w którym
funkcja jest rosnąca to (−∞; −6>
7 kwi 00:19
Szkolniak: p=−6
ja bym podszedł do tego w ten sposób:
osią symetrii paraboli jest prosta o równaniu x=−6 i ramiona paraboli skierowane są w dół,
czyli w przedziale <−9;−8> wartość największa przyjmowana będzie w punkcie najbliższym do
'punktu' (−6), czyli w punkcie (−8)
analogicznie z przedziałem <−3;−2>
wartość najmniejsza będzie przyjmowana w punkcie najdalszym od 'punktu' (−6), czyli w punkcie
(−2)
stąd równości:
f(−8)=12
f(−2)=−3
a wzór funkcji: y=a(x+6)2+q
7 kwi 00:35
Eta:
No i ok

dla
Szkolniaka
7 kwi 01:05
Szkolniak:
7 kwi 01:16