Jest to zadanie z matury zakresu rozszerzenia
Maturzysta2143: Witam mam problem z rozwiązaniem zadania.
Oblicz wartość wyrażenia x4+1/x4, gdy x+1/x=3
6 kwi 12:48
6 kwi 12:52
6 kwi 12:54
Maturzysta2143: Tadeusz to 2
6 kwi 12:56
wredulus_pospolitus:
Możliwość 'na chama':
| | 1 | |
x + |
| = 3 ⇔ x2 − 3x + 1 = 0 −> x1 = ... lub x2 = ... i podstawiasz |
| | x | |
6 kwi 12:58
Maturzysta2143: Ale główne równanie jest to z x4
6 kwi 13:02
wredulus_pospolitus:
Metoda 2:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x + |
| = 3 ⇒ (x + |
| )2 = 9 ⇔ x2 + |
| + 2 = 9 ⇔ x2 + |
| = 7 ⇒ |
| | x | | x | | x2 | | x2 | |
| | 1 | |
⇒ (x2 + |
| )2 = 72 ⇔ .... ciągnij dalej |
| | x2 | |
6 kwi 13:03
wredulus_pospolitus:
i co z tego, że jest x
4 
taki problem podnieść wyznaczoną liczbę do 4 potęgi
6 kwi 13:04
Maturzysta2143: Dziękuję
6 kwi 13:11