Wielomian
jokeros2000: Liczba rzeczywistych rozwiązań równania x4 − 3x2 − 3x = 0 jest równa ?
6 kwi 12:28
wredulus_pospolitus:
x(x
3 − 3x − 3) = 0
pochodne miałeś

zbadaj monotoniczność funkcji g(x) = x
3 − 3x − 3
6 kwi 12:31
Jerzy:
Tylko x = 0
6 kwi 12:32
jokeros2000: Monotoniczność zbadałem wychodzi że jedno maksimum i jedno minimum, tylko nie wiem jak z
miejscami zerowymi
6 kwi 12:34
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... nie zgodzę się z tym.
x3 − 3x − 3 = 0 NA PEWNO ma chociaż jedno rozwiązanie (patrz granice na krańcach)
6 kwi 12:34
jokeros2000: No właśnie chyba granice tak?
6 kwi 12:35
wredulus_pospolitus:
jokers −−−funkcja g(x) jest:
rosnąca na przedziale (−∞ ; −1) g(−1) < 0
malejąca na przedziale (−1 ; 1) ; g(1) < g(−1)
później znowu rosnąca na przedziale (1 ; +∞) (i limx−>+∞ g(x) = +∞)
związku z tym, funkcja g(x) posiada JEDNO miejsce zerowe w przedziale (1 ; +∞)
6 kwi 12:36
jokeros2000: Dobra już wiem dzięki bardzo
6 kwi 12:37
wredulus_pospolitus:
tak na podstawie monotoniczności można określić liczbę miejsc zerowych
6 kwi 12:38
Jerzy:
Bleee , przeczytałem ile całkowitych , a to jest tylko jedno
6 kwi 12:43