ciagi
TłumokMatematyczny: Mam takie coś: a2n+1 − a2n−1 + 3bn+1 − 3bn
r= an+1 − an
czyli z tymi ''b'' to będzie 3r
a co z a2n+1 − a2n−1? Jak to zamienić na r?
5 kwi 20:47
wredulus_pospolitus:
ale 'co to jest'

Rozumiem, że to jest 'wyjęte z kontekstu' ... więc potrzebujemy tenże 'kontekst'
5 kwi 20:48
wredulus_pospolitus:
a
2n+1 − a
2n−1 = [(2n+1) − (2n−1) ]*r
zapamiętaj ogólny wzór:
a
m − a
n = (m−n)*r <−−−− działa dla dowolnych m,n w ciągu arytmetycznym
analogicznie dla geometrycznego:
5 kwi 20:50
TłumokMatematyczny: Dane są ciągi arytmetyczne (an) i (bn). Wykaż, że ciąg (cn) też jest arytmetyczny.
c) cn =a2n−1 + 3bn + 5
to co podałam to już wynik cn+1 − cn
5 kwi 20:51
wredulus_pospolitus:
zauważ, że
różnica dla ciągu a
n nie musi być taka sama co różnica dla ciągu b
n
5 kwi 20:52
TłumokMatematyczny: dlaczego?
5 kwi 20:53
TłumokMatematyczny: ah, przeczytalam, ze musi być
5 kwi 20:55
wredulus_pospolitus:
bo ciąg an to może być na przykład taki ciąg:
3, 6, 9, 12, 15, ....
jak widzisz r = 3 w tym ciągu
natomiast ciąg bn to będzie ciąg:
1, 2, 3, 4, 5, 6, ...
jak widzisz r=1 w tym ciągu
to są RÓŻNE 'r'
dlatego robiąc swoje zadanie musisz je oznaczyć jako np. ra i rb, aby była jasność, że to
NIE MUSZĄ być te same wartości.
5 kwi 20:55
TłumokMatematyczny: am − an = (m−n)*r według tego wzoru wyszło mi że r=2
5 kwi 20:57
TłumokMatematyczny: czyli ostateczny wynik to będzie 2ra + 3rb
5 kwi 20:58
TłumokMatematyczny: dziekuje @wredulus pospolitus
5 kwi 21:03