Na rysunku przedstawiono trójkąt ABC, w którym |AB|= 9
a_psik:

Na rysunku przedstawiono trójkąt ABC, w którym |AB|= 9 cm oraz odcinek DE równoległy do boku AB
trójkąta.
| 5 | |
Stosunek pola trapezu ABED do pola trójkąta ABC jest równy |
| Oblicz długość odcinka DE |
| 9 | |
5 kwi 18:57
wredulus_pospolitus:
| 5 | | √5 | | √5 | |
stosunek pół: |
| to stosunek długości boków: |
| = |
| |
| 9 | | √9 | | 3 | |
stąd |DE| = 3
√5
5 kwi 19:11
an: Zwracam uwagę, że tam jest trapez
5 kwi 19:20
Saizou :
x=6
@wredulu się pospieszył z podobieństwiem
5 kwi 19:21
Mila:

P
ABCDE=P
P
ΔDEC=S
1)
ΔDEC∼ΔABC
z treści zadania:
| P | | 5 | | 5 | |
|
| = |
| ⇔ 4P=5S⇔P= |
| S |
| P+S | | 9 | | 4 | |
stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
| 2 | |
ΔDEC∼ΔABC w skali k= |
| ⇔ |
| 3 | |
b=|DE|=6
==================
5 kwi 19:30
wredulus_pospolitus:
Faktycznie ... nie doczytałem, że to było pole czworokąta
5 kwi 19:39
a_psik: Bardzo dziękuję
5 kwi 19:46
Eta:
i po ptokach
5 kwi 19:54
Saizou :
19:21 i po ptokach
5 kwi 20:00
Eta:
Dokładnie
5 kwi 20:03