1 | ||
Rozwiń w szereg Maclaurina funkcję: f(x) = ln( | ) = −ln(x2 + 4) | |
x2 + 4 |
2x | ||
f'(x) = | ||
x2 + 4 |
2x2 + 8 | ||
f''(x) = | ||
(x2 +4)2 |
−4x3 + 48x | ||
f3(x) = | ||
(x2 + 4)3 |
1 | ||
ln | = −ln (x2+4)= −ln 4 − ln (1+x2/4) = | |
x2+4 |
x2 | x4 | x6 | x8 | |||||
= − ln 4 − | + | − | + | −... | ||||
4 | 2*42 | 3*43 | 4*44 |
(−1)n + 1 | 1 | |||
Σ | * | * x2n | ||
n + 1 | 2n |
1 | ||
Czy sumę muszę przyrównać do ln( | )? | |
x2 + 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |