Na czworokącie ABCD opisano okrąg o promieniu długości 4 Oblicz obwód czworokąta
Jolka: Na czworokącie ABCD opisano okrąg o promieniu długości 4. Oblicz obwód czworokąta, wiedząc, że
kąt ADC ma miarę 120° oraz |AB| = |CB| i |CD| = 2|AD|.
5 kwi 18:20
ford:
Suma miar przeciwległych kątów ADC i ABC wynosi 180
o
więc kąt ABC = 60
o
Ponieważ AB = CB i kąt ABC = 60
o, to ΔABC − jest równoboczny o boku a
R = 4
h = 6
a = 4
√3
W szczególności |AC| = 4
√3
ułóż tw. cosinusów dla trójkąta ACD i dalej łatwo
5 kwi 18:24