Równanie
Szkolniak: Rozwiąż równanie w zbiorze liczb rzeczywistych: 8(x4+y4)−4(x2+y2)+1=0
Jakaś podpowiedź?
5 kwi 17:33
Ula: 8 (x2 − 1/4)2 + 8 (y2 − 1/4)2 = 0
5 kwi 17:46
ford:
Możesz podstawić x2 = a, y2 = b
Po podstawieniu wymnóż i warto pomnożyć stronami równanie przez 2
Potem poszukaj zwijania do wzorów skróconego mnożenia
5 kwi 17:48
ABC:
można też tak: rozdzielasz jedynkę na pół
8x4−4x2+0.5 i zauważasz że jak to pomnożysz przez dwa to
16x4−8x2+1=(4x2−1)2
5 kwi 17:52
Szkolniak: Czyli będzie tak:
(4x
2−1)
2+(4y
2−1)
2=0
Równość zachodzi wtedy, gdy:
4x
2=1 ∧ 4y
2=1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x=− |
| v x= |
| ) ∧ (y=− |
| v y= |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
I wtedy rozwiązaniami są cztery pary liczb, dobrze mówię?
5 kwi 18:00
ABC:
dobrze
5 kwi 18:04
ford:
Tak
5 kwi 18:04
Szkolniak: Super, dziękuje Wam
5 kwi 18:04