f.kwadratowa
zadanko: Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których prosta o równaniu x + my + 2 = 0 ma
dokładnie dwa punkty wspólne z parabolą o równaniu y = − 2x
2 + 3x − 4.
Wychodzi mi inaczej niz rozwiazanie.
Dla m≠0
| −x−2 | |
| =−2x2+3x−4,mnoze przez mianownik |
| m | |
po uproszczeniu
−2x
2m+x(3m+1)−4m+2=0
Δ>0
po policzeniu
(m−1)(32m
2+7m+1)<0
co daje
m∊(−
∞;0)u(0;1)
| | 1 | |
Poprawna odpowiedz to m∊(− |
| ;1) |
| | 23 | |
5 kwi 17:05
5 kwi 17:10
ICSP: Czyli prosty wniosek.
Nie umiesz liczyć wyróżnika.
5 kwi 17:10
Ula: Żle policzona delta
5 kwi 17:13
Szkolniak: pomnóż równanie przez '−1' i będzie łatwiej policzyć

+ nie sprawdziłeś (chyba) co się dzieje
dla m=0
5 kwi 17:13
zadanko: Sprawdzilem co sie dzieje dla m = 0,zle policzylem delte,dzieki
5 kwi 17:17