Statystyka
kochana321: W wyniku wieloletnich testowych badań znajomości problemów finansowych kandydatów na
dyrektorów największych banków w Nowym Jorku ustalono, że średnia liczba punktów
uzyskiwanych przez kandydatów w zastosowanym teście wynosiła 92. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że w losowo wybranej grupie 121 kandydatów na dyrektorów, w której
wariancja wynosi 484:
a) ogólna liczba punktów uzyskiwanych przez kandydatów przekroczy 10890,
b) średnia w próbie będzie różniła się od średniej dla ogółu kandydatów o mniej niż 6
punktów.
w a) mam problem, nie wiem dokładnie jak podstawić za "ni". Nie wiem ile jest ono równe. 92? A
wtedy w tym podpunkcie trzeba podzielić 10890:121=90?
I dopiero podstawić do wzoru: P(X>90)=P(U> ((90−92)/22) *11)=...=F(1)=0,8413

Dobrze to rozumuję?
A ma ktoś pomysł na podpunkt b?