Dystrybuanta, częstość, histogram
etrpeace: Cześć, chciałbym prosić o sprawdzenie moich rozwiązań do poniższego zadania:
Funkcja F(x) = 0 dla x < 1; 0.28 dla 1 ≤ x < 3; 0.33 dla 3 ≤ x < 5; 0.84 dla 5 ≤ x < 10; 1 dla
x ≥ 10
jest dystrybuantą dyskretnej zmiennej losowej X.
1. Narysować wykres dystrybuanty.
https://iv.pl/images/58bdb7400b31f9d1547a5a67c5eb05e0.png
2. Wyznaczyć częstośc zmiennej X.
f(1) = F(1) − F(1
−) = 0.28
f(3) = 0.33 − 0.28 = 0.05
f(5) = 0.51
f(10) = 0.16
3. Narysować histogram częstości.
https://iv.pl/image/Gruv05X
4. Obliczyć.
P(x < 4) = f(1) + f(3) = 0.28 + 0.05 = 0.33
P(x ≤ 5) = 0.84
P(4 ≤ x < 10) = 0.51