wzorek
Dżejkop : Jest ktoś w stanie pomóc mi wyprowadzić wzór na wariancję iloczynu dwóch zmiennych
niezależnych?
Var(X*Y)=VarX*VarY+(EY)2*VarX+(EX)2*VarY
5 kwi 15:41
wredulus_pospolitus:
Var(X) = D2X = E(X2) − |E(X)|2
Więc:
Var(X*Y) = E(X2*Y2) − |E(X*Y)|2 = E(X2)E(Y2) − (|E(X)|*|E(Y)|)2 =
= E(X2)E(Y2) − |E(X)|2 * |E(Y)|2 =
= E(X2)E(Y2) − |E(X)|2 * |E(Y)|2 − |E(X)|2E(Y2) + |E(X)|2E(Y2) =
= (E(X2) − |E(X)|2)*E(Y2) + |E(X)|2(E(Y2) − |E(Y)|2) − (E(X2) − |E(X)|2)*|E(Y)|2
+ (E(X2) − |E(X)|2)*|E(Y)|2 =
= (E(X2) − |E(X)|2)*(E(Y2) − |EY|2) + |E(X)|2(E(Y2) − |E(Y)|2) + (E(X2) −
|E(X)|2)*|E(Y)|2 =
= Var(X)*Var(Y) + (EX)2*Var(Y) + Var(X)*(EY)2
c.n.w.
5 kwi 17:15
Dżejkop : Dzięki wielkie mistrzu
5 kwi 17:50
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że stosowaliśmy tutaj parokrotnie własności wartości oczekiwanej:
E(X*Y) = EX * EY
E(X+Y) = EX + EY
(dla X,Y niezależnych)
5 kwi 18:05
Dżejkop : tak tę własność akurat znam
5 kwi 18:58