Oblicz pole obszaru
Somsiad: | | 1 | |
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywą y= |
| |
| | x2+2 | |
Coś tam pamiętam z całek ale tak nie do końca więc darujcie.
5 kwi 15:09
ABC:
Nie da ci ojciec nie da ci matka tego co może dać ci sąsiadka
5 kwi 15:10
Somsiad: Otóż to także pomóżcie mi spełnić marzenia. Ładnie proszę
5 kwi 15:12
ABC:
| | dx | |
a pamiętasz żę ∫ |
| =arc tg x +c ? |
| | x2+1 | |
wystarczy przeskalować, czyli podstawić x=
√2t, dx=
√2dt w twojej całce, żeby do takiej
sprowadzić
5 kwi 15:17
Somsiad: Funkcja jest ciągła na przedziale −∞ do +∞ więc polem jest wynik tej całki od − ∞ do +∞?
5 kwi 15:33
ABC:
możesz z parzystości funkcji policzyć granicę przy t →+∞ ∫0t
5 kwi 15:36
Somsiad: Sory ale trochę nie ogarniam dlaczego mam liczyc granice tej całki xd?
5 kwi 15:50
ABC:
a jaką miałeś definicję całki niewłaściwej?
5 kwi 15:52
Maciess: Bo jeśli taka jest treść, to raczej chodzi o całke niewłaściwą i trzeb sprawdzić czy ona w
ogóle istnieje.
5 kwi 15:53
Somsiad: No że jest suma dwóch calek niewłaściwych czyli od − ∞ do 0 i od 0 do ∞
5 kwi 15:54
Maciess: A z tego, że funkcja podcałkowa jest parzysta wiemy, że wartości tych całek nieoznaczonych będa
sobie równe. Więc wystarczy zbadać zbieżność jednej.
5 kwi 15:56
Maciess: niewłaściwych*
5 kwi 15:56
Somsiad: Aha czyli mam policzyć jedną tą całkę od 0 do ∞ √22arctg√22x wynik pomnożyć razy
2 i gites?
5 kwi 16:00
Somsiad: Bo ogólnie całka mi wychodzi zbieżna do π√2/4 czyli pole to π√2/2?
5 kwi 16:06