płaszczyzny
Marcin: cześć
jak narysować/wyobrazić sobie płaszczyzne
a) x+z = 1
b) x+y+z=6 ?
5 kwi 14:52
Jerzy:
a) zauważ,że y jest dowolne,czyli płaszczyzna jest równoległa do osi OY. Płaszczynę OXZ
przecina wzdłuż prostej: z = x − 1
b) zauważ,że płaszczyzna przecina wszystkie osie w punktach (0,2)
5 kwi 15:34
Jerzy:
* z = − x + 1
5 kwi 15:36
Marcin: a) ta płaszczyzna napewno będzie równoległa? ona nie będzie trochę nachylona w stosunku do
plaszczyczny zoy?
5 kwi 16:45
Leszek: b) plaszczyzna przecina osie w punktach (6,0,0) (0,6,0) (0,0,6)
5 kwi 16:47
Jerzy:
a) Zejdźmy do R2. Czy prosta y = k jest lekko nachylona do osi OX ? Czy prosta x = k jest lekko
nachylona do osi OY ?
5 kwi 16:52
Jerzy:
b) oczywiście rację ma @Leszek.
5 kwi 16:54
Marcin: Nie umiem tego a) narysować
5 kwi 17:00
an:

Stań w rogu pokoju pomyśl, że jesteś w dodatniej "ćwiartce" XYZ takie jw. ślady pozostawią
podane
płaszczyzny
5 kwi 17:41