Oblicz całke
Karkon: Mam wrażenie że jest prosta ale coś mnie zblokowało i nie da rady no
5 kwi 12:45
ICSP: | 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| x2 + x − 2 | | x+2 | | x−1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| (∫ |
| dx − ∫ |
| dx) = ... |
| | x2 + x − 2 | | 3 | | x − 1 | | x + 2 | |
5 kwi 12:54
Karkon: =1/3(ln|x−1|−ln|x+2|) jeszcze dodać logarytmy i git tak?
5 kwi 12:59
ICSP: + C na końcu.
5 kwi 13:02
Karkon: | | x3 | |
To teraz pytanko bo ta całka mi wyszła licząc |
| = x22+x+3ln|x+2| + całka z |
| | x2+x−2 | |
Jak ten znak calki się tutaj pisze?
5 kwi 13:03
Karkon: I czy dobrze mi wyszło xd
5 kwi 13:04
5 kwi 13:06
ICSP: Znak całki masz nad oknem wprowadzania.
Możesz też go sobie kopiować: ∫
5 kwi 13:07
Karkon: A tak to ta druga całka git?
5 kwi 13:17
ICSP: wysłałem ci link do policzonej.
Wystarczy sprawdzić czy twój wynik jest równy temu z linku.
Mam sprawdzić czy dasz sobie z tym radę?
5 kwi 13:20
Karkon: Wychodzi mi inaczej xd. No bo całka z 1/x2+x−2 to ln|x−1|/3 − ln|x+2|/3 więc jak tam się
pojawia nagle 16ln|x+2| i 2ln|1−x|
5 kwi 13:44
Karkon: Dobra nie mam mózgu jest dobrze xd
5 kwi 13:45
Karkon: Chociaż zastanawia mnie zkmina ln|x−1| na ln|1−x| bo to to samo więc po co ta zmiana?
5 kwi 13:47
ICSP: bez różnicy.
Tak samo nie ma różnicy jak zapiszesz odpowiedź.
Czy tak jak ty czy tak jak wolfram.
5 kwi 14:03
Leszek: Zawsze sprawdzaj wynik calkowania poprzez obliczenie pochodnej otrzymanego wyniku !
5 kwi 14:04