znajdź wzór jawny
krk123: Mając podany wzór rekurencyjny wyznacz wzór jawny korzystając z funkcji tworzącej lub równania
charakterystycznego.
1)an = 2an−1 + 2an−2 a0=1, a1=3, a2=8
2)2an−1 + an−2, a0=1, a1 =3, a2 =7
5 kwi 11:42
krk123: Nieważne, udało mi się zrobić samemu
5 kwi 18:48
Mila:
1)
an = 2an−1 + 2an−2, a0=1, a1=3, a2=8
Równanie charakterystyczne:
x2−2x−2=0
x=1−√3 ⋁x=1+√3
an=A*(1−√3)n+B*(1+√3)n
A i B wyznacz korzystając z war. początkowych
5 kwi 18:51
krk123: A=3−2√36
B=3+2√36
A czy jest ktoś w stanie wyznaczyć wzór jawny 3) an=3an−1+2n−2−1
Wynik to an=12(3n−1+1−2n)
oraz wyznaczyc wzor jawny jezeli istnieje 4) (nie ma chyba tego znaku na forum)
sumaF2i=Fn+Fn+1
5 kwi 20:39
wredulus_pospolitus:
dla (3) jakie są warunki początkowe (początkowy element)
∑ (F
i)
2 = F
n + F
n+1
5 kwi 20:44
krk123: 3) szczerze to poleceniem zadania jest pokazac, ze liczba podziałów zbioru [n] na 3 niepuste
zbiory to właśnie ten wzór co podałem jako wynik. Na forum jest rozwiązanie tego zadania w
sposób kombinatoryczny, a teraz omawiamy wzory jawne i musze je wyznaczyc w zadaniach. W
podpowiedziach jest ten wzór, który podałem jako pierwszy. Więc warunkiem początkowym będzie
a0=3? No chyba, że nie da się tak tego zrobić to przepraszam za problem. W (4) również należy
udowodnić i sytuacja podobna jak w 3) Jezeli sie da, to należy wyznaczyć wzór jawny.
Zapomniałem jeszcze napisać, że Fn to Ciąg Fibonacciego.(Dalej nie mogę znaleźć tego znaku na
forum, jedynie mogę go od Ciebie skopiować)
5 kwi 20:55
wredulus_pospolitus:
Znak sumy ∑ masz na panelu nad oknem do pisania.
(3)
a1 = 3
an = 3an−1 + 2n−2 − 1
można to zrobić 'na chama':
a2 = 3a1 + 2 − 1
a3 = 3a2 + 22 − 1 = 3(3a1 + 2 − 1) + 22 − 1 = 32a1 + 22 + 3*2 − 3 − 1
a4 = 3a3 + 23 − 1 = 3(3a2 + 22 − 1) + 23 − 1 = 32a2 + 23 + 3*22 − 3 − 1 =
= 33a1 + 23 + 3*22 + 32*2 − 32 − 3 − 1
an = 3n−1a1 + ∑i=0n−1 ( 3i * 2n−1 −i ) − ∑i=0n−2 3i
szczerze mówiąc −−− nie wiem czy to jest dobrze, bo nie do końca rozpisywałem sobie
5 kwi 21:18
Mila:
Liczba podziałów zbioru [n] na 3 niepuste zbiory.
1) liczymy liczbę suriekcji:
f: {x
1,x
2,...,x
n}→{y
1,y
2,y
3}
k=3
| | | |
L(n,3)=∑(j=0 do 3) (−1)n* | *(3−j)n= |
| | |
| | | | | | | | | |
=(−1)0* | *3n+(−1)1* | *2n+(−1)2* | *1n+(−1)3* | *0= |
| | | | | |
=3
n−3*2
n+3
2) Liczba podziałów:
===================
5 kwi 21:54
krk123: Dzięki
6 kwi 20:33
Mila:
6 kwi 21:33