Całka.
Dżasti: Hej, mam problem z taką całką ∫√(x+1)/xdx. Mógłby ktoś chociaż na coś naprowadzić?
5 kwi 00:43
wredulus_pospolitus:
| | √x+1 | |
∫ |
| dx  |
| | √x | |
podstawienie:
t =
√x −−−>
√t2 + 1 =
√x + 1
| | 1 | | 1 | |
dt = |
| dx −−−> 2 dt = |
| dx |
| | 2√x | | √x | |
a później przez części
5 kwi 03:02
Mariusz:
Przez części nic nie da bo zostanie całka którą i tak trzeba będzie podstawieniem liczyć
∫
√(x+1)/xdx
| | 0*(t2−1)−1*2t | |
dx= |
| dt |
| | (t2−1)2 | |
| −2t2 | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| (t2−1)2 | | t−1 | | (t−1)2 | | t+1 | | (t+1)2 | |
A(t−1)(t+1)
2+B(t+1)
2+C(t−1)
2(t+1)+D(t−1)
2
A(t+1)(t
2−1)+B(t+1)
2+C(t−1)(t
2−1)+D(t−1)
2
A(t
3+t
2−t−1)+B(t
2+2t+1)+C(t
3−t
2−t+1)+D(t
2−2t+1)
(A+C)t
3+(A+B−C+D)t
2+(−A+2B−C−2D)t−A+B+C+D=−2t
2
5 kwi 06:59
jc: | | 2t2 | | 1 | | t | | dt | |
−∫ |
| dt = ∫t ( |
| )' dt = |
| − ∫ |
| |
| | (t2−1)2 | | t2−1 | | t2−1 | | t2−1 | |
| | t | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| ∫( |
| − |
| ) dt= |
| | t2−1 | | 2 | | t−1 | | t+1 | |
| | t | | 1 | |
= |
| − |
| ( ln|t−1| − ln|t+1| ) |
| | t2−1 | | 2 | |
5 kwi 08:46