równanie z parametrem
hohenheim:
1−x=3k(1−3kx).
.
.
.
| | 1 | | 1 | |
no i teraz, dla x≠− |
| i x≠ |
| jest jedno rozwiązanie. |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
dla x= |
| nieskończenie wiele |
| | 3 | |
pytanie moje jest czy te liczby, które odrzucamy z dziedziny, trzeba je potem podstawiać do
oryginalnego równania by sprawdzić co się dla nich dzieje, czy to jakoś automatycznie z czegoś
wynika, że jest albo brak albo nieskończenie wiele rozwiązań?
4 kwi 23:52
ICSP: (9k
2 − 1)x = 3k − 1
W tym momencie :
| | 1 | |
dla k = |
| − nieskończenie wiele rozwiązań |
| | 3 | |
| | 1 | |
dla k = − |
| − sprzeczność |
| | 3 | |
dla pozostałych k możemy podzielić jedno rozwiązanie dane wzorem :
| | 3k − 1 | | 1 | |
x = |
| = |
| |
| | 9k2 − 1 | | 3k + 1 | |
W skrócie:
NAJPIERW upewniasz się, ze możesz podzielić a POTEM dzielisz.
4 kwi 23:56
hohenheim: czyli generalnie robi się tak jak napisałem, tylko, że w innej kolejności? no bo żeby otrzymać
| | 1 | | 1 | |
te − |
| i |
| to i tak trzeba znaleźć miejsca zerowe 9k2−1, a potem je podstawić do |
| | 3 | | 3 | |
równania żeby sprawdzić czy równanie jest spełnione co się dzieje dla tych liczb
5 kwi 00:12
hohenheim: *żeby sprawdzić co się dzieje dla tych liczb
5 kwi 00:12