Oblicz cosinus kąta zawartego między środkowymi trójkąta.
M_B:

W trójkącie prostokątnym równoramiennym poprowadzono środkowe z wierzchołków kątów ostrych.
Oblicz cosinus kąta zawartego między nimi.
Na rysunku zaznaczyłem moje oznaczenia.
| 1 | |
v= − |
| a + b cosφ wyznaczyłem z iloczynu skalarnego : u . v = |u|*|v|*cosφ |
| 2 | |
Gdzie |b|=|a| oraz |v|=|u|
| 1 | | 4 | |
Otrzymałem cosφ= |
| w odpowiedziach jest cosφ= − |
| |
| 5 | | 5 | |
Jeśli narysuje trójkąt w układzie współrzędnych i wyznaczę konkretne punkty, po wyliczeniu
również
| 1 | | 4 | |
Dlaczego tak się dzieję ? Czy cosφ= |
| jak i zarówno cosφ= − |
| są cosinusami kąta |
| 5 | | 5 | |
przecięcia tych dwóch środkowych?
Bo rozumiem, że φ może być kątem ostrym albo rozwartym.
Czy występuje tu jakaś zależność między tymi dwoma wartościami cosφ czy popełniłem błąd w
obliczeniach?
Z góry dziękuję za odpowiedz.