oblicz
muszka: oblicz sin 135procent , cos 150procent , tg 150procent
oblicz sin 135 procent, cos 150procent , tg 120procent
4 kwi 19:11
ford:
nie procent a stopni
korzystasz z tabelki wartości funkcji dla kątów 0 stopni, 30 stopni, 45 stopni, 60 stopni i 90
stopni
korzystasz też ze wzorów:
sin(180
o−α) = sinα
cos(180
o−α) = −cosα
tg(180
o−α) = −tgα
| | √2 | |
sin135o = sin(180o−45o) = sin45o = |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
cos150o = cos(180o−30o) = −cos30o = − |
| |
| | 2 | |
tg120
o = tg(180
o−60
o) = −tg60
o = −
√3
| | √3 | |
tg150o = tg(180o−30o) = −tg30o = − |
| |
| | 3 | |
4 kwi 19:14
Szkolniak: procent?
tg120
o=−tg60
o=−
√3
wzory redukcyjne
4 kwi 19:15
muszka: cos 135 stopni ,sin 120 stopni
4 kwi 20:35
4 kwi 20:46