styczna do okręgu
lolek: Wyznacz równanie stycznej do okręgu (x−5)
2+(y−10)
2=25 w punkcie R=(9,13)
Bardzo proszę o pomoc i dziękuję z góry
4 kwi 18:44
ICSP: 1. Wyznaczasz środek okręgu: S
2. Wyznaczasz współczynnik kierunkowy prostej SR
3. Styczna jest prostopadła do prostej SR i przechodzi przez punkt R.
4 kwi 18:49
lolek: Noo tak , dziękuję!
4 kwi 18:54
Saizou :
albo
1. równanie prostej l przechodzącej przez R
2. środek okręgu S i promień r
3. odległość punktu S od prostej l jest równa promieniowi r
4 kwi 19:04
Eta:
Punkt R(9,13) należy do okręgu
styczna w tym punkcie ma równanie
(x
R−5)(x−5)+(y
R−10)(y−10)=25
i mamy :
4(x−5)+3(y−10)=25
4x+3y−75=0
===========
i po ptokach
4 kwi 20:51