Prawdopodobieństwo
Magia123: Danych jest pięć biletów po 1zł, trzy bilety po 3zł, i dwa bilety po 5zł. Wybrano losowo
trzy bilety. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że co najmniej dwa z nich mają
jednakową wartość?
4 kwi 17:32
Szkolniak: ja bym to zrobił w ten sposób:
| | | |
wybieramy 3 spośród 10, zatem: |Ω|= | =120 |
| | |
'co najmniej dwa z nich mają jednakową wartość', czyli rozpatrujemy dwa przypadki:
1) dwa z nich mają taką samą wartość
2) trzy z nich mają taką samą wartość
ad 1)
ad 2)
| | 90 | | 3 | |
79+11=90 → nasze prawdopodobieństwo równe jest |
| = |
| . |
| | 120 | | 4 | |
4 kwi 19:13
salamandra: A− zdarzenie polegające na wyciągnięciu co najmniej dwóch biletów tej samej wartości
| | 5 | | 3 | | 2 | | 1 | |
P(A’)− |
| * |
| * |
| *3!= |
| |
| | 10 | | 9 | | 8 | | 4 | |
4 kwi 19:55