Trójkąt prostokątny opisany na okręgu
Andrzej: Trójkąt prostokątny ABC, w którym ∡BCA=90° i ∡CAB=30°,jest opisany na okręgu o promieniu √3.
Oblicz odległość wierzchołka C trójkata od punktu styczności tego okręgu z przeciwprostokątną.
Wykonaj odpowiedni rysunek. (Proszę zrobić to zadanie bez użycia trygonometrii, gdyż jeszcze
tego nie miałem)
4 kwi 17:29
Eta:

Z trójkątów "ekierek" o kątach ostrych 30
o,60
o
oznaczenia jak na rys.
| | 3 | | 3+2√3 | | 3 | |
|CE|= |
| +√3= |
| , |FD|= |
| √3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i z tw. Pitagorasa w ΔCDE
d
2= ||CE|
2+|FD|
2 =.........
d=
√12+3√3
===========
4 kwi 22:02
Andrzej: Mogłabyś wytłumaczyć skąd wzięło się 3/2 zarówno przy odcinku CE jak i FD
4 kwi 23:42
Eta:
5 kwi 00:04
Eta:
Teraz lepiej widać ?
5 kwi 00:04
Andrzej: Tak, dzięki
5 kwi 02:37