czy z tyloma danymi da się obliczyć druga podstawę? jak?
sulamith:

to jest raczej pytanie niż zadanie, choć jeśli ktoś umie to wyliczyć to będę wdzięczna.
mam tylko takie dane jak powyżej: ramię a = 70 cm, ramię b = 96 cm, jedna z podstaw = 43 cm.
potrzebuję znać długość drugiej podstawy (rysunek nie jest z byt dokładny,
ale można go traktować poglądowo)
czy z tyloma danymi da się obliczyć druga podstawę? jak?
4 kwi 17:18
ICSP: za mało danych.
Mogę sobie dowolnie manipulować wysokością co w konsekwencji zmieni mi wartość drugiej
podstawy.
4 kwi 17:32
Tadeusz:
... oczywiście spośród wielu możesz wybrać taki w który można wpisać okrąg
4 kwi 18:12
sulamith: ok. to było do wykroju na pokrowiec dla mojego roweru. po prostu odrysuję
bezpośrednio a materiale jako ostatnią część. dziękuję
4 kwi 18:20
ICSP: proponuję zmierzyć wysokość roweru.
Wtedy będzie można wyznaczyć ostatni bok
4 kwi 18:21
ICSP:

Podstawa =
√702 − h2 + 43 +
√962 − h2
4 kwi 18:32