ciąg geometryczny
xyz: Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an=4n * 34n−1. Sprawdź, czy ciąg (an) jest
geometryczny.
4 kwi 15:44
Jerzy:
| | an+1 | |
Jeśli |
| ma wartość stałą,to tak. |
| | an | |
4 kwi 16:12
wredulus_pospolitus:
a zanim to się uczyni to zauważ, że masz:
| | 3n−1 | |
an = 4n * |
| (zapewne, ponieważ zapis wskazuje raczej coś innego) |
| | 4n−1 | |
więc:
| | 4n | |
an = |
| *3n−1 = 4*3n−1 |
| | 4n−1 | |
4 kwi 16:24
xyz: we wzorze ogólnym właśnie jest ułamek 34n−1
4 kwi 16:27
Jerzy:
Popraw zapis,bo to jest niejasny zapis.
4 kwi 16:34
xyz: an=4n * (34)n−1
4 kwi 16:44
Jerzy:
Patrz 16:24
4 kwi 17:05