Porównanie funkcji
tophopsa: Mógłby ktoś podpowiedzieć w jaki sposób przyrównuje się funkcje by wyliczyć w całce podwójnej x
?
jeżeli mamy np y=x2 oraz y= √x
to będzie x2 = √x
czyli 0 oraz 1 ?
i kolejne pytanie. Jeżeli mamy x = y2+3 to rozumiem że trzeba obrócić kartkę i narysować
parabolę na y przesuniętą o 2 ?
A da radę zmienić zapis by zacząć liczyć w "zwykły" sposób y= coś tam, a nie x=coś tam ?
Wydaje się mi że można to zróbić, ale nie jestem pewien czy moja koncepcja jest prawidłowa
x = y2+3
− y2=3−x */(−1)
y2=−3+x
y= √−3+x więc x musi być co najmniej równe 3 by nie było wartości ujemnej pod pierwiastkiem
4 kwi 14:54
Basia:
ad.1 tak, jeżeli dobrze rozumiem, że trzeba obliczyć pole obszaru ograniczonego
tymi krzywymi; całki podwójnej jakoś tam nie widzę
ad.2 nie wiem co trzeba zrobić, ale:
po pierwsze − jeżeli y2 = −3+x to y = √−3+x LUB y = −√−3+x
a po drugie będzie trudniej jeżeli o jakieś całkowanie tutaj chodzi
jeżeli tylko o wykres to owszem z uwzględnieniem tego "po pierwsze"
4 kwi 15:25
tophopsa: Basiu chodzi o to że gdy mamy np całkę podwójną 50xy+3xy
i obszar y2=3x oraz y=x−2
wtedy na rysunku wyjdzie parabola "boczna" i trzeba patrzeć po y a to mi sprawia trudność
wiem że istnieje sztuczka pozwalająca przekształcić to by można było liczyć bez patrzenia w bok
4 kwi 15:36
ffffffffff:
16 kwi 09:17