matematykaszkolna.pl
Porównanie funkcji tophopsa: Mógłby ktoś podpowiedzieć w jaki sposób przyrównuje się funkcje by wyliczyć w całce podwójnej x ? jeżeli mamy np y=x2 oraz y= x to będzie x2 = x czyli 0 oraz 1 ? i kolejne pytanie. Jeżeli mamy x = y2+3 to rozumiem że trzeba obrócić kartkę i narysować parabolę na y przesuniętą o 2 ? A da radę zmienić zapis by zacząć liczyć w "zwykły" sposób y= coś tam, a nie x=coś tam ? Wydaje się mi że można to zróbić, ale nie jestem pewien czy moja koncepcja jest prawidłowa x = y2+3 − y2=3−x */(−1) y2=−3+x y= −3+x więc x musi być co najmniej równe 3 by nie było wartości ujemnej pod pierwiastkiem
4 kwi 14:54
Basia: ad.1 tak, jeżeli dobrze rozumiem, że trzeba obliczyć pole obszaru ograniczonego tymi krzywymi; całki podwójnej jakoś tam nie widzę ad.2 nie wiem co trzeba zrobić, ale: po pierwsze − jeżeli y2 = −3+x to y = −3+x LUB y = −−3+x a po drugie będzie trudniej jeżeli o jakieś całkowanie tutaj chodzi jeżeli tylko o wykres to owszem z uwzględnieniem tego "po pierwsze"
4 kwi 15:25
tophopsa: Basiu chodzi o to że gdy mamy np całkę podwójną 50xy+3xy i obszar y2=3x oraz y=x−2 wtedy na rysunku wyjdzie parabola "boczna" i trzeba patrzeć po y a to mi sprawia trudność wiem że istnieje sztuczka pozwalająca przekształcić to by można było liczyć bez patrzenia w bok
4 kwi 15:36
ffffffffff: rysunek
16 kwi 09:17