liczby
kkk: Podaj dwie liczby złożone n takie że n | 2n−2 oraz n | 3n−3.
4 kwi 14:45
Basia: równocześnie oba warunki mają być spełnione?
4 kwi 15:27
kkk: tak
4 kwi 17:04
wredulus_pospolitus:
Nie istnieją takie złożone liczby, aby zachodziły dla niej warunki zadania.
2n −2 = 2*(2n−1 − 1) −−> n = 2k
3n − 3 = 3*(3n−1 − 1) −−> n = 3m
więc n = 6j <−−− to jest minimum, które musi zostać spełnione.
Następnie zauważmy, że:
2n−1 − 1 musi być podzielne przez (minimum) 3, więc 2n−1 musi dawać resztę '1' z
dzielenia przez 3, więc n−1 musi być do parzystą potęgą, więc n = 6j musi być nieparzystą
potęgą
Sprzeczność.
4 kwi 23:04
ABC:
2
5−2=30
5|30 , ale 5 nie jest postaci 2k
nie rozumiem pierwszej linijki tego dowodu
4 kwi 23:22
wredulus_pospolitus:
Trochę nadinterpretacji mam w swoim dowodzie niestety.
Istnieją bowiem liczby pseudopierwsze, które spełniają warunki małego twierdzenia Fermata
(czyli że a
p−1 − 1 ≡ 0 (mod p) ; gdzie p to liczba pierwsza, a i p względnie pierwsze)
pomimo tego, że pierwszymi liczbami to one nie są
Do autora pytanie −−−− na jakim poziomie nauczania jesteś

Ogólnie musielibyśmy rozpatrzeć osobno następujące warunki:
1) Istnieje taka liczba 'n', która jest pseudopierwsza zarówno dla podstawy a = 2 jak i a = 3
2) Istnieje taka liczb n = 3m, która jest pseudopierwsza dla podstawy a = 2, natomiast m jest
pseudopierwsza dla podstawy a = 3
3) Istnieje taka liczba n = 2m, która jest pseudopierwsza dla podstawy a = 3, natomiast m jest
pseudopierwsza dla postawy a = 2
| | a2p − 1 | |
Gdzie n = |
| dla podstawy 'a' i p będąca liczbą pierwszą (de facto > 3 |
| | a2 − 1 | |
−−− dla p = 2 lub p = 3 łatwo wykazać, że nie będziemy mieli liczby pseudopierwszej dla
danych nam podstaw)
czyli mamy równości:
| | 22p − 1 | | 32q − 1 | |
1) |
| = |
| (brak rozwiązań) |
| | 3 | | 8 | |
| | 22p − 1 | | 32q − 1 | |
2) |
| = |
| (brak rozwiązań) |
| | 9 | | 8 | |
| | 22p − 1 | | 32q − 1 | |
3) |
| = |
| (brak rozwiązań) |
| | 3 | | 16 | |
Autorowi pozostawiam wykazanie braku rozwiązań dla powyższych nierówności.
Jednak trochę się dziwię − nie wygląda to na 'standardowe' zadanie dla studentów.
5 kwi 02:58
kkk: To zadanie ze studiów typu z gwiazdka
5 kwi 08:40
jc: Przykład n=561.
5 kwi 08:56
kkk: jc a drugi?
5 kwi 09:09
5 kwi 09:37
kkk: czyli jednak die je podac?
5 kwi 10:33
ABC:
1105 jest wspólne na tych dwóch listach, drugą znajdź sam
5 kwi 11:30
kkk: Czyli w takim razie istnieja

?
5 kwi 11:41
ABC:
to już sam zdecyduj komu bardziej wierzysz: wredulusowi czy amerykańskiej fundacji
5 kwi 11:43
kkk: Jak fundacja poda drugi to jej
5 kwi 11:50
wredulus_pospolitus:
Echhh oczywiście wybrałem 'dziurawy' algorytm wyszukiwania liczb pseudopierwszych zamiast po
prostu posiłkować się listami tychże liczb (albo po prostu ich podesłać).
5 kwi 12:00
wredulus_pospolitus:
kkk ... KURWA to se poszukaj na liście pseudoliczb pierwszych.
A Twój wpis z 11:50 oznacza, że nawet nie spojrzałeś na te listy i nie zacząłeś ich porównywać
... nadal czekasz na gotową odpowiedź.
Twój wkład w rozwiązanie tego zadania (przynajmniej na tym forum) jest wręcz ujemny.
Szczerze mówiąc, to wstyd mi teraz że nawet wspomniałem o liczbach pseudopierwszych, bo sam byś
na to nie wpadł, małego tw. Fermata zapewne też nie widziałeś.
5 kwi 12:03
ABC:
wydaje mi się że to było w zamyśle zadanie dla studenta badacza, który znalazłby te listy, tam
są też podane odpowiednie twierdzenia, można program komputerowy do sprawdzania napisać itd.
Jakby się uparł to i magisterkę można napisać z takiego zadania, a ten kkk to wybitny leń
5 kwi 12:26