ciąg
xyz: Suma trzech liczb tworzących rosnący ciąg arytmetyczny równa się 21. Jeżeli od pierwszej
odejmiemy 1, do drugiej dodamy 1, do trzeciej dodamy 7, to otrzymane sumy utworzą ciąg
geometryczny. Wyznacz te liczby.
4 kwi 12:05
4 kwi 12:11
xyz: przez wrzuceniem tego zadania nie weszłam na poprzednie. moja wina
4 kwi 12:14
Eta:
4 kwi 12:15
xyz: to może ktoś mi pomóc w tym? z góry DZIĘKUJĘ
4 kwi 12:15
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytm ⇒
2b=a+c i z treści : a+b+c=21 to 3b=21 ⇒ b=7
to a+c=14
oraz a−1, 7−1, c+7 −−− tworzą ciąg geom. ⇒
62=(a−1)(c+7) i c= 14 −a
36=(a−1)(21−a)
dokończ........
4 kwi 12:20
xyz: dziękuję
4 kwi 12:21
Eta:
4 kwi 12:22