matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bok
liceum:
W trójkacie ABC, niech M srodek odcinka CA, oraz Y jest umieszczony na AB tak ze AY=4 oraz BY=6. Niech X bedzie umieczony na CY tak ze zachodzi równość kątów ABX=CXM, oraz XY=3. Oblicz długość CY.
4 kwi 11:01