Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej dlugości 12 obracając się wokół
Welma: Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej dlugości 12 obracając się wokół najdłužszego boku.
Jakie wymiary trzeba mieć dziesięć trójkątów, aby uwzględnić bryłę utworzoną w wyniku tego
obrotu była największa możliwa?Wyznacz tę objętość. Z góry pięknie dziękuję za pomoc!
4 kwi 01:38
wredulus_pospolitus:
"Jakie wymiary trzeba mieć dziesięć trójkątów, aby uwzględnić bryłę utworzoną w wyniku tego
obrotu była największa możliwa?" <−−− a przetłumaczysz to na jakiś zrozumiały język
4 kwi 01:44
wredulus_pospolitus:
Czy wiesz jaka bryła powstaje poprzez ten obrót
4 kwi 01:45
Eta:

Bryła składa się z dwóch stożków sklejonych podstawami
| | 1 | | 1 | |
Vbr= |
| πr2*u+ |
| πr2*w , u+w=12⇒ w=12−u, u∊(0,12) |
| | 3 | | 3 | |
V=4πr
2
r
2=u*w ⇒ r
2=u(12−u) = −u
2+12u
V(u)= −4πu
2+48πu −− parabola ramionami do dołu
osiąga maksimum w wierzchołku
| | −48π | |
umax= |
| = 6 to w=12−6=6 i r2=36 ⇒ r=6 |
| | −8π | |
takim trójkątem jest trójkąt prostokątny równoramienny
o wymiarach:
a=b=6
√2 i c= 12
==============
4 kwi 02:44
Welma: Dziękuję bardzo!
4 kwi 10:43
Welma: @eta chociaż nie bardzo rozumiem, czemu r
2=u*w
4 kwi 13:46
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ADC i DBC
Masz ten wzór w karcie wzorów !
4 kwi 14:10
Eta:
Jasne?
4 kwi 14:25
Welma: Jeny, faktycznie! Muszę do matury bardziej zagłębić się w tę kartę. Jeszcze raz bardzo
dziękuję!
4 kwi 15:40
Eta:
Na zdrowie.......łap
4 kwi 15:56