reszta
kkk: Jak jest reszta z dzielenia 3*5*7*11 przez 13?
Te gwazdki onaczają potęgi,bo trudno zapisac pietrowo.
3 kwi 23:47
===:
Taka ma być
35711
4 kwi 00:27
jc:
3*5 = 2 (mod 13)
3*5*7 = 14 = 1 (mod 13)
3*5*7*11 = 11 (mod 13)
reszta = 11
4 kwi 00:29
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
3 (mod 13) = 3
32 (mod 13) = 9
33 (mod 13) = 27 (mod 13) = 1
34 (mod 13) = 3 (mod 13) = 3
więc mamy tylko 3 możliwe reszty
tak więc ... musimy wiedzieć ile wynosi 5711 (mod 3)
zauważmy, że:
5 (mod 3) = 2
52 (mod 3) = 1
tak więc ... musimy wiedzieć ile wynosi 711 (mod 2), a to wiemy 711 to będzie liczba
nieparzysta,
więc 711 (mod 2) = 1
więc 5711 (mod 3) = 51 (mod 3) = 2
więc 35711 (mod 13) = 32 (mod 13) = 9
4 kwi 01:03