Obliczyć granicę funkcji
Marek12: Obliczyć następujące granice funkcji:
a) lim x−>0− e do potęgi (−(1/x))
b) lim x−>0 (sin2(x/2)sin2(2x))/3x4
3 kwi 21:08
janek191:
a) +∞
3 kwi 21:10
Marek12: @janek191 a mógłbyś mi podpowiedzieć, jak poprowadziłem obliczenia?
3 kwi 21:13
3 kwi 21:15
janek191:
x→0
−
więc
lim f(x) = e
+∞ = +
∞
x→0
−
3 kwi 21:17
ford:
Marek, umiesz policzyć granicę wykładnika w a) ?
czyli
?
3 kwi 21:17
Marek12: @janek191 a mógłbym jeszcze poprosić, jak zrobić to b?
Bardzo proszę
3 kwi 21:19
janek191:
| | 1 | | sin 0,5x | | sin 0,5x | | sin 2x | | sin 2x | |
b) f(x) = |
| * |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 3 | | 0,5x | | 0,5x | | 2x | | 2x | |
więc
| | 1 | | 1 | |
lim f(x) = |
| *1*1*1*1 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
x→0
3 kwi 21:21
Marek12: @janek191 bardzo dziękuję!
A tak dla wyjaśnienia, jakbyś mógł, czym to się różni, jakby x−>0+
3 kwi 21:29
janek191:
W a)
x→0
+
więc
| | 1 | |
lim f(x) = e−∞ = |
| = 0 |
| | e∞ | |
x→0
+
3 kwi 22:23