Ciągi
Bodzio: 1.Wskaż różnicę ciągu arytmetycznego o wyrazie ogólnym an = 3n − 2
A.3 B.5 C.2 D.1
2.Dany jest nieskończony ciąg arytmetyczny (an). Oceń prawdziwość podanych zdań.
A.Zachodzi równość 2a30 = a20 +a40.
B.Ciąg (bn) o wzorze ogólnym bn = a²n jest arytmetyczny.
C.Ciąg (cn) o wzorze ogólnym cm = √2an −√7 jest arytmetyczny
3.Wyznacz taką wartość x, aby liczby 84, x, 138 były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
4.W pierwszym miesiącu działalności wydatki firmy wyniosły 10000zł, a wpływy 3000 zł.
Przez kolejne miesiące wydatki malały średnio o 500 zł, a wpływy rosły średnio o 200 zł
miesięcznie.
W którym miesiącu działalności tej firmy wydatki równały się wpływom?
3 kwi 19:37
wredulus_pospolitus:
Czy znasz PODSTAWY odnośnie ciągów arytmetycznych

W której klasie jesteś
3 kwi 19:40
Bodzio: Średnio znam ciągu dlatego pierwszy raz korzystam z tej aplikacji bo nie potrafię sobie
poradzić
3 kwi 19:42
wredulus_pospolitus:
W której klasie jesteś
3 kwi 19:43
Bodzio: 2 technikum
3 kwi 19:45
janek191:
r = an+1 − an
3 kwi 20:53
janek191:
z.2
Skorzystaj z wzoru
an = a1 + ( n −1)*r
3 kwi 20:56
janek191:
z. 3
Ponieważ
r = a2 − a1 = a3 − a2
więc
x − 84 = 138 − x
3 kwi 20:58
janek191:
z. 3
Ponieważ
r = a2 − a1 = a3 − a2
więc
x − 84 = 138 − x
3 kwi 20:58
ford:
z. 4
nr miesiąca = n
wydatki = w
wpływy = d
n | w | d
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 |10000| 3000
2 | 9500 | 3200
3 | 9000 | 3400
4 | 8500 | 3600
5 | 8000 | 3800
... ... ...
itd. aż się środkowa i prawa kolumna zrównają
3 kwi 21:03
janek191:
z.4
10 000 − 500 n = 3000+ 200 n
n =10
3 kwi 21:07