Stereo
jaros:

Krótsza przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 2 a dłuższa przekątna
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 45stopni. Oblicz pole całkowite i objętość
tego graniastosłupa.
Czy krótsza przekątna to ta niebieska?
3 kwi 18:57
wredulus_pospolitus:
Tak, dokładnie
3 kwi 19:00
jaros: Od czego tu zacząć?
3 kwi 19:15
jaros: bb
3 kwi 19:44
wredulus_pospolitus:
krok 1: bok podstawy zapisujesz jako 'a'
krok 2: wyznaczasz dłuższą przekątną podstawy
krok 3: na podstawię kąta wyznaczasz wysokość graniastosłupa
krok 4: wyznaczasz krótszą przekątną podstawy
krok 5: z trójkąta z krótszą przekątną graniastosłupa jako przeciwprostokątną, wyznaczasz 'a'
krok 6: liczysz Pp ... wstawiasz dane do wzoru na Pc i V
3 kwi 19:46
jaros: czyli wyznaczone pole i V będzie z niewiadomom x?
3 kwi 20:12
wredulus_pospolitus:

co to jest 'x'

Bok podstawy

Nie ... bo 'x' wyznaczysz z tego trójkąta.
bo H masz zależne od 'x' (wyznaczyłeś to z 'większego trójkąta'), d to krótsza przekątna, więc
także zależna od 'x'
3 kwi 20:16
jaros: Znaczy tak, boki to a, wyznaczyłem H = 2a i teraz mam problem z wyznaczeniem d (jako moje x)
3 kwi 20:19
jaros: Czym jest w takim razie to "d" i zrozumiem to zadanie
3 kwi 20:20
ford:
d to dwie wysokości pojedynczego trójkąta równobocznego (w podstawie) o boku a
3 kwi 20:38
jaros: aaaaaaa to już rozumiem, dziękuje
3 kwi 20:40
wredulus_pospolitus:
Albo jak nie zauważyłeś, że d = 2*h
trójkąta równobocznego o boku a to możesz z tw.
cosinusów.
Kąt wewnętrzny sześciokąta to ...
3 kwi 20:51
jaros: 60 stopni oczywiście no tak
3 kwi 20:56
wredulus_pospolitus:
nieee ... 2*60 = 120o
60o to masz kąty w tych trójkącikach
3 kwi 20:57