Granica
Dani: Oblicz granice:
Ogólnie chciałbym odpowiedzieć na pytanie czy
√3n+4n = O(2
n),
więc chciałem skorzystać z tego że warunkiem wystarczającym tego jest
Czy dobrze zabieram się za ten przykład czy można to inaczej rozwiązać ?
3 kwi 18:03
wredulus_pospolitus:
No i co z tego wynika? Tylko pokazujesz, że granica będzie skończona ... i co z tego?
Skorzystaj z tw. o 3 ciągach
3 kwi 18:21
Dani: Z definicji to |f(n)| ≤ c * |g(x)| gdzie c>0 i n0 ∊ N
To z tego nie wynika to, że jeśli ta granica co wyżej napisałem będzie skończona to wtedy
istnieje takie
"c" które spełnia tą nierówność ?
3 kwi 18:27
3 kwi 18:29
wredulus_pospolitus:
no i nadal pytam się −−− 'i co z tego'

Ty masz obliczyć granicę −−− podać KONKRETNĄ wartość.
Jedyne co na tę chwilę podałeś, to że granica nie jest rozbieżna do +
∞
Nie próbuj szukać twierdzeń i wzorów, których nie miałeś na zajęciach. To jest PROSTA granica
do policzenia z:
tw. o 3 ciągach

Korzystając z tego twierdzenia (które z pewnością było na zajęciach) bez problemu wyznaczyć
dokładną wartość tejże granicy.
3 kwi 18:32
Dani: Obliczenie tej granicy jest tylko "narzędziem" do sprawdzenia czy √3n+4n = O(2n)
Dziękuję, że powiedziałeś jak należy obliczyć tę granicę, jednakże chodziło mi też czy
sprawdzenie
tego czy √3n+4n = O(2n) można dokonać za pomocą obliczenia tej granicy i jeśli ona będzie
skończona to znaczy, że √3n+4n = O(2n) jest prawdą. Niestety wykładowca podał tylko, że
|f(n)| ≤ c * |g(x)| gdzie c>0 i n0 ∊ N i dlatego nie wiem czy poprawnie wziąłem się za ten
przykład
3 kwi 18:40
jc: | | √3n+4n | |
To jest jeszcze prostsze. |
| = √(3/4)n + 1 →1 |
| | 2n | |
3 kwi 19:09
wredulus_pospolitus:
Dani −−− jeszcze raz napiszę, tym razem dosadniej:
"podszedłeś do tego zadania do DUPY strony"
3 kwi 19:12
wredulus_pospolitus:
Robisz / liczysz coś, co Ci de facto nic nie daje (nie prowadzi Cię do wyniku jakim jest
wyznaczenie tejże granicy)
3 kwi 19:13