matematykaszkolna.pl
Granica Dani: Oblicz granice:
 3n+4n 
limn −>

2n 
Ogólnie chciałbym odpowiedzieć na pytanie czy 3n+4n = O(2n), więc chciałem skorzystać z tego że warunkiem wystarczającym tego jest
 3n+4n 
limn −>

<
 2n 
Czy dobrze zabieram się za ten przykład czy można to inaczej rozwiązać ?
3 kwi 18:03
wredulus_pospolitus: No i co z tego wynika? Tylko pokazujesz, że granica będzie skończona ... i co z tego? Skorzystaj z tw. o 3 ciągach
3 kwi 18:21
Dani: Z definicji to |f(n)| ≤ c * |g(x)| gdzie c>0 i n0 ∊ N To z tego nie wynika to, że jeśli ta granica co wyżej napisałem będzie skończona to wtedy istnieje takie "c" które spełnia tą nierówność ?
3 kwi 18:27
Dani: A tą zależność wziąłem także z tabelki z tej strony https://pl.wikipedia.org/wiki/Asymptotyczne_tempo_wzrostu#Definicje_analityczne tylko wiem, że na wikipedii są często błędy więc wolę się upewnić
3 kwi 18:29
wredulus_pospolitus: no i nadal pytam się −−− 'i co z tego' Ty masz obliczyć granicę −−− podać KONKRETNĄ wartość. Jedyne co na tę chwilę podałeś, to że granica nie jest rozbieżna do + Nie próbuj szukać twierdzeń i wzorów, których nie miałeś na zajęciach. To jest PROSTA granica do policzenia z: tw. o 3 ciągach Korzystając z tego twierdzenia (które z pewnością było na zajęciach) bez problemu wyznaczyć dokładną wartość tejże granicy.
3 kwi 18:32
Dani: Obliczenie tej granicy jest tylko "narzędziem" do sprawdzenia czy 3n+4n = O(2n) Dziękuję, że powiedziałeś jak należy obliczyć tę granicę, jednakże chodziło mi też czy sprawdzenie tego czy 3n+4n = O(2n) można dokonać za pomocą obliczenia tej granicy i jeśli ona będzie skończona to znaczy, że 3n+4n = O(2n) jest prawdą. Niestety wykładowca podał tylko, że |f(n)| ≤ c * |g(x)| gdzie c>0 i n0 ∊ N i dlatego nie wiem czy poprawnie wziąłem się za ten przykład
3 kwi 18:40
jc:
 3n+4n 
To jest jeszcze prostsze.

= (3/4)n + 1 →1
 2n 
3 kwi 19:09
wredulus_pospolitus: Dani −−− jeszcze raz napiszę, tym razem dosadniej: "podszedłeś do tego zadania do DUPY strony"
3 kwi 19:12
wredulus_pospolitus: Robisz / liczysz coś, co Ci de facto nic nie daje (nie prowadzi Cię do wyniku jakim jest wyznaczenie tejże granicy)
3 kwi 19:13