Pomocy, nauka, matura
Maturzysta: Witam, przepraszam że tutaj ale nie znalazłem lepszego miejsca a naprawdę potrzebuje pomocy i
porad.
Jestem tegorocznym maturzysta, zdaje matmę rozszerzoną, uczę się dość dużo tej matmy a i tak
większość matur pisałem na około 60%.
Wydaje mi się że na tyle wkładu ile włożyłem w naukę powinienem osiągać lepsze wyniki.
Czasem mam wrażenie że mimo robienia zadań nie wyciągam z nich to co istotne, ot takie
trzaskanie zadań bez namysłu ale przecież nie mam teraz czasu by analizować każde zadanie 30
minut.
Zawsze również popełniamy błędy takie jak nie zauwazenie prostej rzeczy, oczywistości, źle
przepisanie.
Naprawdę potrzebuje pomocy od doświadczonych ludzi ktorzy się na tym znają.
Co mogę zrobić w ten miesiąc by się polepszyć, czy jest szansa by się wyciągnąć na 80% i
więcej? Każda rada będzie cenna czy to sposób nauki, czy jakieś zbiory, co konkretnie robić.
Jeśli coś było niezrozumiale to pytajcie, a ja rozwine.
Czekam na wasze odpowiedzi, to dla mnie bardzo ważne.
Pozdrawiam
3 kwi 18:00
wredulus_pospolitus:
Krok 1:
Wyrobienie sobie nawyku SPRAWDZANIA wyniku i przeprowadzanych obliczeń.
Krok 2:
Wzięcie jakich korków on−line w celu wyuczenia się nowych/szybszych schematów rozwiązywania.
Krok 3:
Robienie dużej liczby zadań.
3 kwi 18:05
Michał : Bardzo polecam ze zbiorów zadań na pewno Nową Erę, sam ją przerabiałem i z matury miałem 90%.
Chociaż nie ukrywam moim zdaniem matura rok temu z rozszerzonej matematyki była bardzo łatwa,
przynajmniej dla mnie.
Dużo moich znajomych przerabiało także zbiór zadań pana Kiełbasy. Też oni gorąco polecali ten
zbiór.
Że zostało do matury dosyć mało czasu to raczej kiełbasy nie zdążysz zrobić dlatego radzę
siedzieć
i trzaskać wszystkie zadania z Nowej Ery i na pewno w ostatni tydzień przerobić dokładnie
wszystkie
matury z poprzednich lat, próbne i te właściwe i będzie dobrze.
Jeśli już piszesz na 60 % to raczej nie masz się czym martwić. Na maturze człowiek dostaję +10
do
inteligencji, przynajmniej ja tak miałem.
Też miałem problem, że nie zauważałem prostych rzeczy, szczególnie z geometrii i planimetrii.
Nowa Era pomogła mi w tym i jakoś poszło.
To moja rada, zrobisz jak będziesz chciał.
Powodzenia
3 kwi 18:13
Maturzysta: Dziękuję wam za rady.
Tak ciekawości ile zadań jest w zbiorze maturalnym z nowej ery?
3 kwi 20:01
ford:
jakieś kilkaset zadań
3 kwi 20:08
Maturzysta: Dzięki, myślę że można zamknąć, usunąć post.
4 kwi 23:26
: nie da rady
5 kwi 22:23