Rozwiązać równania
Roksana ;):
Hej, mógłby ktoś rozwiązać poniższe równania różniczkowe? Sprawa życia i śmierci ^^
a) y′′ + 9y = x
b) 2y′ + 5y = 5 sinx + 4 cosx
c) y′ + 4y = 5 sin 3x
3 kwi 17:43
Mariusz:
To są równania liniowe można je rozwiązywać na kilka sposobów np
Przekształcenie Laplace , równanie charakterystyczne + przewidywanie bądź uzmiennianie stałych
L(y
(n)(x))=∫
0∞y
(n)(x)e
−sxdx=y
(n−1)(x)|
0∞−∫
0∞y^
{(n−1)}(x)(−se
−sx)dx
L(y
(n)(x))=0−y
(n)(0)+s∫
0∞y
(n−1)(x)e
−sxdx
L(y
(n)(x))=−y
(n)(0)+sL(y
(n−1)(x))
L(y''(x))=−C
2+sL(y'(x))
L(y''(x))=−C
2+s(−C
1+sY(s))
L(y''(x))=−C
2−sC
1+s
2Y(s)
a)
| | 1 | |
−C2−sC1+s2Y(s)+9Y(s)= |
| |
| | s2 | |
| | C2 | | sC1 | | 1 | |
Y(s)= |
| + |
| + |
| |
| | s2+9 | | s2+9 | | s2(s2+9) | |
| | C2 | | sC1 | | 1 | (s2+9)−s2 | |
Y(s)= |
| + |
| + |
|
| |
| | s2+9 | | s2+9 | | 9 | s2(s2+9) | |
| | C2 | | sC1 | | 1 | 1 | | 1 | 3 | |
Y(s)= |
| + |
| + |
|
| − |
|
| |
| | s2+9 | | s2+9 | | 9 | s2 | | 27 | s2+9 | |
| | C2 | | 1 | | 1 | |
y(x)= |
| sin(3x)+C1cos(3x)+ |
| x− |
| sin(3x) |
| | 3 | | 9 | | 27 | |
| | C2 | | 1 | | 1 | |
y(x)=C1cos(3x)+( |
| − |
| )sin(3x)+ |
| x |
| | 3 | | 27 | | 9 | |
Można jeszcze przyjąć inne stałe
b)
Można tą samą metodą ale rozwiążę ten przykład inną
2r+5=0
y
s(x)=Acos(x)+Bsin(x)
// i nie jest pierwiastkiem równania charakterystycznego 2r+5=0
−2Asin(x)+2Bcos(x)+5Acos(x)+5Bsin(x)=5sin(x)+4cos(x)
(−2A+5B)sin(x)+(5A+2B)cos(x)=5sin(x)+4cos(x)
−2A+5B=5
5A+2B=4
W=(−4−25)=−29
W
A=(10−20)=−10
W
B=(−8−25)=−33
| | 10 | | 33 | |
yp= |
| cos(x)+ |
| sin(x) |
| | 29 | | 29 | |
| | 10 | | 33 | |
y(x)=Ce−5/2x+ |
| cos(x)+ |
| sin(x) |
| | 29 | | 29 | |
c)
y'+4y=5sin(3x)
y'+4y=0
y'=−4y
ln|y|=−4x+ln|C|
y=Ce
−4x
y(x)=C(x)e
−4x
C'(x)e
−4x−4C(x)e
−4x+4C(x)e
−4x=5sin(3x)
C'(x)=e
4xsin(3x)
∫e
4xsin(3x)dx
Tutaj dobór części niema większego znaczenia ale jeśli chcemy aby całka
się nam zapętliła musimy być w swoim wyborze konsekwentni
| | 1 | | 1 | |
∫e4xsin(3x)dx=− |
| e4xcos(3x)− |
| ∫(−cos(3x))(4e4x)dx |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | |
∫e4xsin(3x)dx=− |
| e4xcos(3x)+ |
| ∫e4xcos(3x)dx |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 1 | |
∫e4xsin(3x)dx=− |
| e4xcos(3x)+ |
| ( |
| e4xsin(3x)− |
| ∫sin(3x)(4e4x)dx) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 4 | |
∫e4xsin(3x)dx=− |
| e4xcos(3x)+ |
| ( |
| e4xsin(3x)− |
| ∫e4xsin(3x)dx) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 16 | |
∫e4xsin(3x)dx=− |
| e4xcos(3x)+ |
| e4xsin(3x)− |
| ∫e4xsin(3x)dx |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
| 25 | | 1 | | 4 | |
| ∫e4xsin(3x)dx=− |
| e4xcos(3x)+ |
| e4xsin(3x) |
| 9 | | 3 | | 9 | |
| | 3 | | 4 | |
∫e4xsin(3x)dx=− |
| e4xcos(3x)+ |
| e4xsin(3x) |
| | 25 | | 25 | |
| | e4x | |
C(x)= |
| (−3cos(3x)+4sin(3x)) |
| | 25 | |
| | 5e4x | |
yp(x)= |
| (−3cos(3x)+4sin(3x))e−4x |
| | 25 | |
| | 1 | |
yp(x)= |
| (−3cos(3x)+4sin(3x)) |
| | 5 | |
Całka ogólna równania niejednorodnego jest równa sumie całki ogólnej równania jednorodnego
i całki szczególnej równania niejednorodnego więc
| | 1 | |
y(x)=Ce−4x+ |
| (−3cos(3x)+4sin(3x)) |
| | 5 | |
3 kwi 19:23
Leszek: C) rownanie jednorodne : dy/dx = −4y ⇒ dy/y = −4dx ⇒ ∫ dy/y = −4 ∫ dx ⇒ lny = −4x +C
y= C(x) e − 4x , teraz metoda uzmienniania stalej C
y' = C ' e −4x + (−4e−4x C)
Po podstawieniu do rownania otrzymasz : C ' e−4x = 5 sin 3x ⇒
C ' = 5 e4x sin 3x ⇒C= ........( calkuj przez czesci .....)
3 kwi 19:26
Mariusz:
* oj zapomniałem dać spacji i wyszedł błąd , przydałaby się edycja wpisów
3 kwi 19:28
Mariusz:
Leszek tak na dobrą sprawę te trzy metody które pokazałem działają
na wszystkie podane równania
3 kwi 19:33
Leszek: Tak ,wiem , ja korzystam z komorki , wiec moje wpisy sa skromniejsze .
3 kwi 21:45