matematykaszkolna.pl
Oblicz granicę ciagów Wiktor: Witam, z prawie 35 zadan zostały mi 3 na które totalnie nie mam pomysłu.. Jakies rady?
 n2 + 6 
a. (

)n2
 n2 
b. 33n + 5n + 7n < −− tutaj próbowałem zastosować twierdzenie o 3 ciągach ale ten pierwiastek 3 stopnia mi z tym wadzi
 (−1)n 
c.

2n−1 
Z góry dziękuję.
3 kwi 16:51
wredulus_pospolitus: a) granica Eulera b) z tw. o 3 ciągach c) jeżeli bardzo chcesz to z tw. o 3 ciągach, aczkolwiek jest to zbyteczne Jakoś mi się nie chce wierzyć, że to raptem te 3 zadania z prawie (przytłaczającej liczby) 35 granic. Są to proste granice sprawdzające umiejętność liczenia 2−3 rodzai granic ... więc z pewnością wśród tych 'prawie 32' rozwiązanych granic były analogiczne przykłady.
3 kwi 16:56
ABC: w tym podpunkcie b) to zasadniczo o dwóch ciągach wystarczy 33n33n+5n+7n i limn→33n =+ − to można na przykład z nierówności Bernoulliego gdyby sie ćwiczeniowiec czepiał
3 kwi 17:07
wredulus_pospolitus: ABC −−− wątpię by się ćwiczeniowiec 'czepiał' ... bo to raczej 'nie ten poziom', aby mógł się o to czepiać, zresztą wystarczy zapisać wtedy lim 3n/3 = +
3 kwi 17:12
Wiktor: Bardzo dziękuję ^^ Bardzo się wciągnąłem w te zadania i robiłem je pare godzin bez przerwy przez co myślenie spadło do zeraemotka Pozdrawiam!
3 kwi 17:51