prawdopod.
Patryk: Niech A, B ⊂ Ω. Wiedząc, że P(A'∪B') = 0,7 oraz P(A'∩B') = 0,1, oblicz P(A) + P(B)
Prosiłbym o sprawdzenie, mój wynik nie zgadza się z tym w odpowiedziach (powinno wyjść niby
1,2)
P(A'∪B') = P(Ω) − P(AnB) − P(A'nB')
P(AnB) = 0,2
*P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(AnB)
P(A'nB') = P(Ω) − P(AnB)
P(A∪B) = 0,9
(*) 0,9 = P(A) + P(B) − 0,2
P(A) + P(B) = 1,1
3 kwi 16:12
wredulus_pospolitus:
pierwsze równanie jest błędne
3 kwi 16:13
wredulus_pospolitus:
P(A'uB') = 1 − P(AnB)
3 kwi 16:13
Patryk: A to nie będzie tak, że P(A'nB') będzie liczone dwa razy i raz trzeba odjąć?
3 kwi 16:22
wredulus_pospolitus:

Zaznacz zbiór A'uB'
co jest DOPEŁNIENIEM tego zbioru

Jaki zbiór
3 kwi 16:35
wredulus_pospolitus:
P(A' u B') + P(A n B) = 1
P(A' n B') + P(A u B) = 1
słownie sobie zapisz te zbiory i zauważ, że zachodzą te tożsamości.
3 kwi 16:38
Patryk:

Zielony + szary to A'uB' ale to co na zielono to obszar pochodzący od A' i od B' czyli jest
zliczony jakby dwa razy chyba... Tak samo jak we wzorze na sume AuB gdzie odejmujemy AnB
ponieważ iloczyn zbiorów liczony jest dwa razy
3 kwi 16:55
wredulus_pospolitus:
P(A' u B') <−−− pisząc to oznacza, że RAZ liczysz zielony obszar
gdybyś zapisał jako P(A') + P(B') to wtedy w tym zapisie zielony obszar byłyby
dwukrotnie policzony bo:
a) pierwszy raz w ramach zbioru A'
b) drugi raz w ramach zbioru B'
I dlatego wzór na prawdopodobieństwo sumy zbiorów (w tym przypadku A' i B') wygląda:
P(A' u B') = P(A') + P(B') − P(A' n B')
3 kwi 16:59
wredulus_pospolitus:
zapis
P(A' u B') oznacza:
krok 1: wyznaczamy zbiór A' u B' (tak jak wyznaczyłeś)
krok 2: liczymy prawdopodobieństwo dla tego zbioru
zapis:
P(A') + P(B') oznacza:
krok 1: wyznaczamy zbiór A' (analogicznie do tego co wyznaczyłeś)
krok 2: liczymy prawdopodobieństwo dla tego zbioru
krok 3: wyznaczamy zbiór B' (analogicznie do tego co wyznaczyłeś)
krok 4: liczymy prawdopodobieństwo dla tego zbioru
krok 5: sumujemy otrzymane wartości
I tutaj masz dwukrotne policzenie prawdopodobieństwa dla zbioru A' n B'
3 kwi 17:01
Patryk: Aaaa.... czyli że jesli sumuję używając zapisu ∪ to zbiór pokrywający się liczbę tylko raz a
jak dodaje + zbiory to liczę dwa razy i wtedy trzeba odjąć raz zbiór który policzony został
dwa razy?
3 kwi 17:04
wredulus_pospolitus:
dokładnie

Mam nadzieję, że to już Ci rozjaśniło sprawę i nie będziesz miał w przyszłości już z tym
problemów.
3 kwi 17:06
wredulus_pospolitus:
A teraz podam Ci przykład zastosowania powyższego rozumowania w zadaniu tekstowym
Mam zbiór liczb {1,2,3,...,100}
Wybieramy dwa razy ze zwracaniem po jednej liczbie.
Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej jedna z nich jest podzielna przez 3.
Zrób to BEZ metody liczenia prawdopodobieństwa zdarzenia odwrotnego.
3 kwi 17:10
Patryk: Hmm to omega = 100*100
Mogę wylosować {podzielna, podzielna} , {niepodz, podzielna}, {podzielna, niepodz} to liczbośc
zdarzenia:
|A| = 33*33 + 33*67*2 ?
3 kwi 17:28
wredulus_pospolitus:
tak
czyli zauważ, że Ty licząc |A| robisz:
B −−− zdarzenie, że pierwsza jest podzielna przez 3
C −−− zdarzenie, że druga jest podzielna przez 3
liczysz de facto:
|A| = |B n C| + |B / C| + |C / B| = |B n C| + |B| − |BnC| + |C| − |BnC| = |B| + |C| − |BnC|
coś Ci przypomina ten wzór

Ostatnio miałem pytanie związane z tym zadaniem: "dlaczego źle nam wychodzi?" i rozwiązanie
wyglądało analogicznie do tego co napiszę:
A −−− zdarzenie, że pierwsza liczba podzielna przez 3
B −−− zdarzenie, że druga liczba podzielna przez 3
C −−− zdarzenie, że przynajmniej jedna podzielna przez 3 (czyli de facto zbiór A u B)
|A| = 33*100
|B| = 33*100
P(C) = P(A) + P(B) = 2*P(A) = ....
a błąd polegał na tym, że ... dwukrotnie (przy takim liczeniu) został ujęty zbiór AnB czyli
pierwsza i druga podzielna przez 3 (czyli od tego co policzono konieczne byłoby odjęcie |A n
B| = 33*33 )
3 kwi 17:35
Patryk: Hmm głębsza analiza

W każdym razie rozumiem o co chodzi, dzięki wielkie za wytłumaczenie. Na
początku miałem problemy z tymi zbiorami ale po kilku zadaniach rozjaśniło mi się.
Sprawdziłbyś jeszcze jedno zadanko gdybym je wrzucił?
3 kwi 17:44
wredulus_pospolitus:
zawsze możesz też wejść na discorda −−− tam siedzimy z paroma maturzystami i robimy/tłumaczymy
zadania
3 kwi 17:55
Patryk: Jak się nazywasz na Discordzie? Może skorzystam przy okazji
3 kwi 18:50
Patryk: Zaprosiłem Cię
3 kwi 18:55
wredulus_pospolitus: Brzydalos#5694
3 kwi 18:59
ABC:
Jest na Discordzie grupa matematyka.pisz?
3 kwi 19:00
wredulus_pospolitus:
oficjalnej chyba nie ma, ale zrobiliśmy coś a'la grupę i wchodzą maturzyści i coś tam się robi
każdego dnia (arkusze) przy użyciu tablicy on−line −−− głównie Saizou chłopakom tłumaczy
3 kwi 19:02
ABC:
do discorda można podłączyć tablicę online? jest gdzieś w sieci samouczek jak to zrobić?
3 kwi 19:07
salamandra: Nie, każdy wchodzi na tablicę osobno i w czasie rzeczywistym każdy z nas może po niej pisać, a
na discordzie rozmawiamy/piszemy
3 kwi 19:08
wredulus_pospolitus:
/wrzucamy zadania
3 kwi 19:09
wredulus_pospolitus:
Jeżeli przesunął maturę (a raczej − kiedy będzie informacja o przesunięciu matury) to może
któregoś maturzystę wrobię w to by porobić na discordzie trochę działów itd., ale jak narazie
pewnie im by się chciało to robić tak jak i mnie (czyli nie będzie się chciało

)
3 kwi 19:10
Patryk: Chciało by się, chciało, od września po min 5h dziennie matmy robię więc i to wytrzymam
3 kwi 19:14
wredulus_pospolitus:
przesuną*
3 kwi 19:14
ite: ABC jeśli szukasz tablicy online z możliwością rozmów i pisania wiadomości, to draw.chat
to ma.
3 kwi 20:40