Prosta i okrąg
Getek: Prosta o równaniu y=x+2 przecina okrąg o równaniu (x−3)²+(y−5)²=25 w punktach A i B. Oblicz
współrzędne punktów A i B oraz wyznacz równanie stycznej do danego okręgu przechodzącej przez
jeden z tych punktów. PRoszę jak by można jeszcze objaśnić jak to rozwiązać.
3 kwi 15:52
Iryt:

1)
y=x+2
(x−3)²+(y−5)²=25 , S=(3,5)
(x−3)²+(x+2−5)²=25 ⇔
(x−3)
2+(x−3)
2=25
2(x−3)
2=25
| | 5√2 | | 5√2 | |
x=3+ |
| lub x=3− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5√2 | | 5√2 | |
y=5+ |
| lub y=5− |
| |
| | 2 | | 2 | |
2)
Styczna do okręgu przechodząca przez pkt. A
Styczna jest prostopadła do promienia w p. styczności A
Prosta
k: y=x+2 przechodzi przez środek danego okręgu ( sprawdź)
Każda prosta :
y=−x+b jest prostopadła do prostej k
s: y=−x+b i A∊s ⇔
| | 5√2 | | 5√2 | |
5+ |
| )=−((3+ |
| )+b |
| | 2 | | 2 | |
s
1: y=−x+8+5
√2
==============
druga styczna :
s
2: y=−x+b i B∊s
s
2: y=−x+8−5
√2
============
3 kwi 19:14