Rownoleglobok
Lena: Dany jest rownoleglobok o kacie ostrym 60°. Odległość punktu przecięcia się przekątnych od
bokow rownolegloboku wynoszą 3 i 5.
a) Oblicz pole tego rownolegloboku
b) Wyznacz długości przekątnych rownolegloboku
3 kwi 15:39
Iryt:

h
1=6
1)licz długość b
2) oblicz pole
3) oblicz h
2
4) długości przekątnych z tw. cosinusów
3 kwi 19:32
Lena: Jak obliczyć h2 oraz czy da się obliczyć przekątne w jakis inny sposób, gdyż trygonometrii
jeszcze nie miałam
3 kwi 19:53
janek191:
| | 5 | |
P = 6a = 10 b ⇒ a = |
| b |
| | 3 | |
P = 10 b = 40
√3
3 kwi 20:39
Iryt:
b
2=48
b=4
√3
2) h
2=10
P=b*h
2=4
√3*10=40
√3
4) a*h
1=b*h
2
40
√3=a*6
3) W ΔAED:
|AE|=2
√3
W ΔDEB:
h
12+|EB|
2=|DB|
2
| | 196 | | 304 | | 16*19 | |
|DB|2=36+ |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
============
4) druga przekątna : AC
3 kwi 20:42
Iryt:

c.d 20:42
|BF|=|AE|
|AF|=a+|AE|
| | 20√3 | | 20√3 | | 6√3 | | 26√3 | |
|AE|= |
| +2√3= |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
W ΔAFC:
dokończ
3 kwi 20:49
janek191:
cd.
| | 5 | | 5 | | 20√3 | |
a = |
| b = |
| *4√3 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
I AE I = 0,5 b = 2
√3
| | 20√3 | | 14√3 | |
I EB I = a − I AE I = |
| − 2√3 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Dalej − tw. Pitagorasa
3 kwi 20:49